Φιλόδοξους εισπρακτικούς στόχους έθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2024. Με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη η ΑΑΔΕ θα πρέπει να εισπράξει το 2024 συνολικά 65 δισ. ευρώ έναντι 59 δισ. πέρυσι, δηλαδή 6 δισ. περισσότερα! Από τον εφετινό στόχο των 65 δισ. ευρώ, τα 60,7 δισ. ευρώ αφορούν σε εισπράξεις φόρων, τα 2,1 δισ. ευρώ σε μη φορολογικά έσοδα και 2,1 δισ. ευρώ σχετίζονται με εισπράξεις φορολογικών εσόδων υπολόγου. Ο στόχος για επιστροφές φόρων έχει τεθεί φέτος στα 6,5 δισ. ευρώ ελαφρά υψηλότερος από το 6,1 δισ. ευρώ του 2023.

Ειδικότερα, για τις επιμέρους βασικές κατηγορίες φορολογικών εσόδων, οι εισπρακτικοί στόχοι που τέθηκαν στην ΑΑΔΕ διαμορφώνονται ως εξής:

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Ζητείται να εισπραχθούν 11,408 δισ. ευρώ, έναντι 9,861 δισ. το 2023
Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καλούνται να εισπράξουν 6,779 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με το 2023, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καλούνται φέτος να αυξήσουν τις εισπράξεις κατά 1,130 δισ. ευρώ, καθώς ο στόχος είχε τεθεί στα 5,649 δισ. ευρώ
ΦΠΑ: Οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καλούνται να εισπράξουν φέτος από τον ΦΠΑ 24,391 δισ. ευρώ έναντι 22,217 δισ. ευρώ, πέρυσι.
Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ): Ο εισπρακτικός στόχος που τέθηκε στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στα 7,065 δισ. ευρώ περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2023.

Φέτος έχουν προγραμματιστεί, από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών, 27.500 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι, 25.400 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι και 2.500 έλεγχοι για την εκπλήρωση μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου δηλαδή ακίνητα. Παράλληλα, η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΕΕ) θα πραγματοποιήσει 16.600 στρατευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους καθώς καθώς και τουλάχιστον 885 ελέγχους – έρευνες φοροδιαφυγής. Οι υπηρεσίες της ΥΕΔΔΕ εδρεύουν σε μεγάλες ΔΟΥ της χώρας και διενεργούν στοχευμένους ελέγχους και έρευνες φοροδιαφυγής σε μεγάλες υποθέσεις ενώ τις…απλές περιπτώσεις ασχολούνται τα ελεγκτικά τμήματα των κατά τόπους ΔΟΥ.

Υπενθυμίζεται πως με το νέο φορολογικό νόμο διευρύνεται το οπλοστάσιο της Εφορίας καθώς προστίθενται τέσσερις νέες περιπτώσεις στην μέθοδο των έμμεσων τεχνικών όπου η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να προσδιορίζει τα πραγματικά επιχειρηματικά κέρδη. Εκτός δηλαδή από το σύστημα των τεκμηρίων που υποχρεώνει από το νέο έτος τους ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώσουν ένα ελάχιστο ποσό αμοιβής μαζί με τις προσαυξήσεις κομβικό ρόλο στην πάταξη της φοροδιαφυγής έχουν οι έμμεσες τεχνικές, ένα συμπληρωματικό εργαλείο για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων με την άντληση στοιχείων από διάφορες πηγές, όπως την κινητή και ακίνητη περιουσία, τις πραγματικές δαπάνες, κ.ά.

Πλέον, οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων διενεργούνται με κάμερες, όπου οι εφοριακοί ελέγχουν τα βιβλία, τις ταμειακές και τα δηλωθέντα στοιχεία στο myDATA.

Διαβάστε ακόμη

Οι συμφωνίες Eurobank – Eurolife FFH εφαλτήριο για τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας

Entersoft: Προσδοκίες από τα νέα προϊόντα και πιθανές εξαγορές από δυο μέτωπα

Deepfake τηλεδιάσκεψη: Πώς μία εταιρεία έχασε 25 εκατομμύρια δολάρια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ