Οικονομία

Κρίση στην Ενέργεια: Ποια μέτρα ενίσχυσης εξετάζονται για τα νοικοκυριά – Ανακοινώσεις την Παρασκευή στις 11:00

  • newsroom


Τις ανακοινώσεις θα κάνουν Σταϊκούρας, Σκρέκας και Σκυλακάκης - Τα σενάρια των επιδοτήσεων στο ρεύμα – Αύξηση άνω των €14 ανά λογαριασμό

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διεθνή κρίση στον τομέα της ενέργειας, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο έχουν προετοιμαστεί μέτρα ανακούφισης, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 11 το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με τα υπουργεία  Οικονομικών και Ενέργειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 7ής Οκτωβρίου 2021 τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υπουργών, Χρήστου Σταϊκούρα και Κώστα Σκρέκα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή και του Άκη Σκέρτσου.

Στόχος των σχεδιαζόμενων μέτρων είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών από τυχόν επιπτώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίες μπορεί να προκληθούν από τη διεθνή έκρηξη τιμών στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ποια μέτρα σχεδιάζονται

  • Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης από 9 ευρώ που ήταν για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες (30 ευρώ η μεγαβατώρα) σε άνω από 14 ευρώ ( 40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στο ηλεκτρικό ρεύμα κάτι που ανεβάζει και το «μαξιλάρι» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, με στόχο να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ και αυτό με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
  • Η επιδότηση θα είναι τουλάχιστον τετραμηνιαία συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο ωστόσο με την πορεία των τιμών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.
  • Εξετάζεται να διατεθεί ένα κονδύλι της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ για την επιδότηση του φυσικού αερίου που μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα χορηγηθεί.

Στην κυβέρνηση αναζητούν τις τελευταίες εβδομάδες τις πηγές τροφοδότησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που εκτός από τα έσοδα από τους ρύπους και τον κρατικό προϋπολογισμό, θα συμπεριλάβει και το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ (ειδικός λογαριασμός πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ) με στόχο να εξευρεθούν κονδύλια που θα μπορέσουν να στηρίξουν τα ελληνικά νοικοκυριά από τον ίλιγγο που προκαλούν τα νέα τιμολόγια, η εκτίναξη των οποίων προσδιορίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς στην καρδιά του χειμώνα.

Η έκρηξη των τιμών χονδρεμπορικής δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στα κυβερνητικά κλιμάκια καθώς η κούρσα τιμών αντιπροσωπεύει μία περίοδο που δεν υπάρχει αυξημένη ζήτηση και προεξοφλεί ότι όσο οι θερμοκρασίες θα πέφτουν και η ζήτηση σε ενέργεια θα μεγαλώνει, τα κόστη θα αναπροσαρμοστούν ακόμη πιο πάνω.

Για σήμερα η μέση τιμή εκκαθάρισης των συναλλαγών για την Ελλάδα ξεπερνά τα 204 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ στο κόκκινο βρίσκεται και όλη η Ευρώπη.

Στην Ιταλία υπερβαίνει τα 307 ευρώ η μεγαβατώρα, στη Γαλλία τα 298 ευρώ/MW, στη Γερμανία τα 302 ευρώ /MW, στη Σερβία τα 327 ευρώ/MW με την Πολωνία να έχει την φθηνότερη τιμή στα 141 ευρώ /MW.

Διαβάστε ακόμη:

Η Barclays δίνει το σύνθημα: Τώρα είναι η ώρα των μετοχών – Αγοράστε στην πτώση

Γιώργος Mούχαλης: Από το πρατήριο τσιγάρων, στην επιτυχία των Kiosky’s και στο χρυσό deal με την Delivery Hero

Ξαναγράφονται τα σενάρια των επιδοτήσεων στο ρεύμα – Αύξηση άνω των €14 ανά λογαριασμό