Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα που τροποποιήθηκαν προς το χειρότερο για την ανάπτυξη, αλλά και η προειδοποίηση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο δείχνουν ότι, στο «παρά πέντε» των κρίσιμων συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία με τη Γερμανία για τους χειρισμούς που θα γίνουν για το ελληνικό χρέος.

Και τούτο, παρά το γεγονός ότι πληροφορίες από διαφορετικές πλευρές συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι όλοι συμφωνούν στην ανάγκη να δοθεί ένα περίγραμμα των μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, έτσι ώστε να κλείσει η συμφωνία έστω και για ένα μεταβατικό διάστημα και να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης τουλάχιστον μέχρι να κλείσει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη.

Στην κατεύθυνση αυτή ερμήνευαν διπλωματικοί κύκλοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ότι οι ΗΠΑ δεν θα εμποδίσουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ παρότι συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι αντίθετη στο να χρηματοδοτεί το Ταμείο πλούσιες χώρες.

Πέρα από την όποια ευρύτερη πολιτική συμφωνία υπάρχει για την ανάγκη να σταθεροποιηθεί το ελληνικό ζήτημα, το πρόβλημα είναι οι τεχνικές παράμετροι του ζητήματος, καθώς οι υπολογισμοί που έχει κάνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους δεν συμβαδίζουν με εκείνες του ΔΝΤ.

Ο ESM σύμφωνα με πληροφορίες έχει «τρέξει» διάφορα σενάρια αναδιάρθρωσης με τα λεγόμενα «μεσοπρόθεσμα μέτρα» τα οποία κινούνται στην ίδια λογική με τα «βραχυπρόθεσμα μέτρα» τα οποία αποφασίστηκαν μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Σε αυτά περιλαμβάνεται η επιμήκυνση των δανείων, με τη διαφορά ότι τώρα η διάρκεια θα είναι μεγαλύτερη και θα αφορά μεγαλύτερο μέρος του χρέους.

Με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, για παράδειγμα, τα δάνεια επιμηκύνθηκαν κατά 3,5 χρόνια, ενώ τώρα συζητείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από πέντε έως δέκα χρόνια για δάνεια συνολικού ύψους 230 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό οι παρεμβάσεις που έχει μελετήσει ο ESM θα ικανοποιήσουν το ΔΝΤ έτσι ώστε να αλλάξει την Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA) που είχε κάνει τον περασμένο Φεβρουάριο και να χαρακτηρίσει βιώσιμο το χρέος, από τη στιγμή που οι παρεμβάσεις που συζητούν οι Ευρωπαίοι απέχουν αρκετά από εκείνες που είχε ζητήσει το Ταμείο, καθώς δεν περιλαμβάνεται ούτε πάγωμα επιτοκίων, ούτε παράταση της περιόδου χάριτος για 10 παραπάνω χρόνια.

Το πρόβλημα είναι ότι εάν οι παρεμβάσεις για το χρέος είναι ουσιαστικές, τότε θα έχουν κόστος για τα κράτη μέλη, κάτι που δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί η Γερμανία.
Αναζητούνται επομένως εναλλακτικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι πλευρές.

Γ. ΣΩΖΟΣ
george.sozos01@gmail.com