Την επανεκκίνηση του προγράμματος Golden Visa για τις αγορές ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ από επενδυτές τρίτων χωρών για τη χορήγηση αδειών διαμονής, που έχει «παγώσει» και αυτό το τελευταίο διάστημα λόγω κορωνοϊού, θα επιδιώξει άμεσα το κυβερνητικό επιτελείο.

«Μας ενδιαφέρει πολύ η επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων και προς αυτή την κατεύθυνση ξεκινάμε άμεσα εκ νέου το πρόγραμμα Golden Visa, ακόμη και μέσω πληρεξουσίων», προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης στη διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσε η Prodexpo με τίτλο «Αγορά ακινήτων και Covid-19: Αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα». Ο ίδιος έκανε λόγο για σταδιακό «άνοιγμα» της αγοράς και της οικονομίας από τις αρχές Μαΐου, με βασικό στόχο και την τόνωση των επενδύσεων με την επανεκκίνηση στη μετά κορωνοϊού εποχή.

Ειδικά για την αγορά ακινήτων επεσήμανε ότι «είναι μία αγορά που έχει για την ελληνική οικονομία μεγάλη σημασία, ώστε να μείνει, κατά το δυνατόν, ανεπηρέαστη. Θεωρούμε ότι θα είναι μία αγορά, σταθερά αναπτυσσόμενη τα επόμενα χρόνια, εφόσον περάσει η οξεία φάση της ύφεσης».

Eρωτηθείς για το αν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από πλευράς του κυβερνητικού επιτελείου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως αυτοί ζητούν μετ’ επιτάσεως σε συνέχεια της νομοθετικής ρύθμισης για τη μείωση του 40% των ενοικίων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ο ίδιος απάντησε ότι, αν και δεν μπορεί να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, αφού οι προτάσεις είναι υπό συζήτηση, ωστόσο θα υπάρξει μιας μορφής «ανακούφιση».

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια αλλά ανάλογα με αυτούς που πλήττονται και κατ’ αναλογία. Θεωρούμε ότι η αγορά θα αρχίσει να ανοίγει σταδιακά από τις αρχές Μαΐου, ωστόσο θα έχουμε να κάνουμε με μία διαφορετική οικονομία γιατί θα πρέπει να τηρούμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα για κάποιους μήνες. Παρόλ’ αυτά, θα προσπαθήσουμε να υπάρξει επιτάχυνση και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και θα πρέπει να κινηθούμε με τεράστια ταχύτητα σε αυτόν τον τομέα». Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι στην οικονομία, η χρονιά θα είναι «σκληρή» φέτος, ενώ από το 2021 θα έχουμε μία σημαντική ανάκαμψη. Επιπλέον δήλωσε ότι το μέτρο της μείωσης του 40% των ενοικίων δεν θα επεκταθεί για το μήνα Μάιο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά έχει το πλεονέκτημα ότι, παρά την κρίση, θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά την ελκυστικότητά της απέναντι στους επενδυτές την επόμενη μέρα, αφενός λόγω της καλής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, αφετέρου επειδή ξεκινά από πολύ χαμηλότερα ως προς τις αξίες των ακινήτων, με το σκεπτικό των «υπερώριμων» αγορών της υπόλοιπης Ευρώπης, όπου οι αξίες είναι σαφώς πιο ψηλά.

Ακόμη και για τα τουριστικά ακίνητα όπου φέτος είναι εύλογο να υπάρξουν πιέσεις εξαιτίας της πτώσης του τουρισμού, το «brand» Ελλάδα είναι ισχυρό και εκτιμάται ότι θα επιστρέψει πολύ δυναμικά από την επόμενη χρονιά. «Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές στον τουρισμό θα έχουν κίνητρο να μπουν δεδομένου ότι θα έχουν πέσει και οι τιμές.»

Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς έφερε εκ νέου την ανάγκη μείωσης της φορολογίας των ακινήτων με τον κ. Σκυλακάκη να υποστηρίζει πως «πεποίθησή μας είναι ότι οι φόροι είναι γενικώς ψηλοί στην Ελλάδα». Κατά τον υφυπουργό «θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για μείωση της φορολογίας, ωστόσο θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο γιατί δεν θα ξέρουμε τη δημοσιονομική κατάσταση» λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Πάνος Χαραλαμπόπουλος, Πιστοποιημένος Εκτιμητής – MRICS, επεσήμανε ότι για το μήνα Μάρτιο, «η κίνηση σε ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων στο εξωτερικό μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 25% – 40% (σε Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία και ΗΠΑ). Η μείωση ως προς τον αριθμό ενδιαφερόμενων στις ίδιες χώρες είναι μεγαλύτερη και κυμαίνεται από 30% έως 50%, ενώ πτώση μεταξύ 50- 70% παρατηρείται ως προς την εμφάνιση νέων αγγελιών. Στις συναλλαγές έχουμε πτώση άνω του 50% σε χώρες που δεν έχουν ολικό lockdown, στην Ιταλία κυμαινεται κοντά στο 70%, ενώ με το γενικό lockdown φθάνει ακόμη και το 98%».

Ο ίδιος εκτίμηση ότι η η εμπειρία από προηγούμενες κρίσης στο εξωτερικό έχει δείξει ότι μετά από 6 – 9 μήνες υπάρχει επαναφορά στην κανονικότητα. Ωστόσο στην Ελλάδα, η πρόοδος δεν συνδέεται μόνο με τους Ελληνες αγοραστές αλλά και με τη ζήτηση από το εξωτερικό, πολύ περισσότερο από την στιγμή το 30% των πράξεων ακινήτων το 2019 έγινε από ξένους. «Η αύξηση ανεργίας και η αβεβαιότητα περιμένουμε πως θα πιέσει τις τιμές σε μία αγορά που δεν πατάει γερά στα πόδια της». Ταυτόχρονα, όμως, θεωρεί πως επειδή «η Ελλάδα έχει δείξει πολύ καλό πρόσωπο σε σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος της πανδημίας, η πτώση δεν θα είναι τόσο σημαντική. Μέσα σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο, η Ελλάδα έχει γίνει ένα παράδειγμα προς μίμηση και αυτό μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα συγκριτικά με άλλες χώρες. Επίσης έχουμε το πλεονέκτημα ότι η αγορά μας έχει κινηθεί από το εξωτερικό και μπορεί πράγματι να υπάρξει μία δυναμική από εκεί».

H κα Θεοδώρα Δήμα, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού, είπε πως τα μέλη του συλλόγου «έχουν περισσότερο επιπλωμένα ακίνητα οπότε είναι πιο δύσκολη η μετάβαση από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση», ενώ επεσήμανε την ανάγκη για στήριξη της βραχυχρόνιας μίσθωση, η οποία με τη σειρά της στήριξε την εγχώρια αγορά ακινήτων κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αναφορικά με τη σεζόν φέτος, εμφανίστηκε απαισιόδοξη και πρόσθεσε ότι «από την εικόνα που έχουμε εμείς δυστυχώς θεωρούμε ότι η εικόνα θα είναι πολύ δύσκολη σεζόν». Ταυτόχρονα, όμως, «το πλεονέκτημα σε μας είναι ότι είμαστε μικρές μονάδες και έχουμε ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης».