Τη δική τους ατζέντα επιχειρεί να επιβάλλει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της η νέα κυβέρνηση, αναζητώντας ζωτικό χώρο και κυρίως χρόνο να αναπτύξει τις πολιτικές της, την ώρα που αρχίζουν οι πρώτες επαφές με τους ευρωπαίους παράγοντες για το οικονομικό πρόβλημα. Είναι ενδεικτικό πως ήδη συναρμόδιοι υπουργοί έχουν ανακοινώσει ότι παγώνουν οι αποκρατικοποιήσεις ενώ αναμένεται άμεσα να αποκατασταθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και κατάργηση των νόμων που μείωσε τις συντάξεις.
Στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις. “Υπηρετούμε μόνο τον ελληνικό λαό και κανέναν άλλο. Ήρθαμε για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που κυβερνάται και διοικείται η χώρα”, δήλωσε και τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στο ρουσφέτι, στο πελατειακό κράτος, στο κράτος – πελάτη για να διασφαλίζει τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις λίγων.
“Κανείς συμπολίτης μας δεν θα είναι μόνος και αβοήθητος στην κρίση. Πρώτο μέλημα μας η βοήθεια σε αυτούς που στερούνται τα βασικά”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι μικρές επιχειρήσεις, η προώθηση μίας ολοκληρωμένης πολιτικής ανακούφισης και η αντιμετώπιση της ανεργίας.
Επίσης η νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους σε αναζήτηση δίκαιας, αμοιβαίας επωφελούς λύσης “ώστε να βγούμε απ’ τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης”, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τετραετές δημοσιονομικό σχέδο με στόχο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς “ώστε να μη δημιουργούμε νέα ελλείμματα αλλά και χωρίς την υποχρέωση εξοντωτικών και ανέφικτων πρωτογενών πλεονασμάτων”.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει ρεαλιστικές προτάσεις για να προχωρήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
“Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες, δεν σκοπεύουμε να πάμε σε ρήξη, δεν θα συνεχίσουμε όμως και την καταστροφή και την πολιτική της υποτέλειας”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα τόνισε πως μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι επίσης: η σύγκρουση με κατεστημένο σε όλα τα επίπεδα, η αναδιάρθρωση στη δημόσια διοίκηση, η διαφάνεια, η αντιμετώπιση της διαπλοκής, το δίκαιο φορολογικό σύστημα, η αντιμετώπιση της φοροαποφυγής μεγάλου πλούτου”
Όλες αυτές οι προτεραιότητες, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα έχουν μία κοινή συνισταμένη: “την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας στη χώρα, την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό”.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα οι εκλογές, η λαϊκή ετυμηγορία και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης είχαν ισχυρό διεθνή αντίκτυπο. “Δεκάδες ηγέτες έστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα και μηνύματα συμπαράστασης. Εξίσου θετική και η αντίδραση των λαών της Ευρώπης, γιατί είδαν στη στάση του ελλ. λαού αυτό που και αυτοί αναζητούν, την ελπίδα. Ελάχιστες μόνο μέρες μετά την αναμέτρηση το διεθνές κλίμα για τη χώρα αλλάζει. Η χώρα αποκτά και πάλι διεθνή υπόσταση, συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον, η χώρα ανακτά την αυτοπεποίθηση της και χτίζει τις συμμαχίες για να ανοίξει τις δικές της προτάσεις στο ευρωπαϊκό τραπέζι για το σύνολο της Ευρώπης”.
Ο κ. Τσιπρας τόνισε πως η κυβέρνηση του είναι καλόπιστα ανοικτή σε συζητήσεις, είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις.
“Είμαστε υπό την κρίση και τη δοκιμασία του λαού”, τόνισε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας πως η κυβέρνησ του δεν πρέπει να διαψεύσει τις προσδοκίες. “Να ματώσουμε για να υπερασπιστούμε το λαό”
Οι θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο
Στη συνεδρίαση του νέου υπουργικού ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης και υπ. Εσωτερικών Νίκος Βούτσης πλαισίωναν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Εκ δεξιών του κ. Δραγασάκη ήταν ο υπ. Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης ενώ εξ αριστερών του κ. Βούτση κάθονταν ο υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Η θέση του υπ. Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ήταν ακριβώς απέναντι απ’ τον πρωθυπουργό.
Aνακλήσεις απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων
Στο μεταξύ οι νέοι υπουργοί απ’ το πρωί δείχνουν τις διαθέσεις τους διαμηνύοντας τρία πράγματα: Πρώτον, όπου δεν υπάρχουν αυστηρές μνημονιακές υποχρεώσεις θα εφαρμόσουν τις δικές τους πολιτικές που πηγάζουν από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, όπου θεωρούν ότι μνημονιακοί νόμοι είναι αναποτελεσματικοί ή κοινωνικά βλαπτικοί θα αρχίσουν την ανατροπή τους. Και τρίτον ότι θα επιδιώξουν μία νέα σχέση ισοτιμίας και όχι απόλυτης ταύτισης με ευρωπαϊκές πολιτικές που αντίκεινται σε στρατηγικές της χώρας στο διεθνές πεδίο.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εξαγγελίες του νέου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη, ο οποίος είπε ότι καταργούνται οι εξετάσεις στην Α’ και Β’ Λυκείου, καθώς και η περίφημη τράπεζα θεμάτων. Επίσης σε αυτή εντάσσεται η παρέμβαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παν. Λαφαζάνης ότι θα παγώσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η δήλωση του αναπλ. υπουργού Ναυτιλίας Θόδωρου Δρίτσα, που ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, αλλά και η δήλωση του αναπλ. υπ. Υποδομών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη ότι παγώνει η ιδιωτικοποίηση υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου, για την ανάκληση των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων δημοσίων υπαλλήλων: «Έχουμε δεσμευτεί ότι όσες απολύσεις έγιναν αντισυνταγματικά -μέσα σ’ αυτές και όσες έγιναν με το μέτρο της διαθεσιμότητας- θα ανακληθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επίσης σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται η εξαγγελία του αναπλ. υπ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Ασφαλίσεων ότι θα καταργηθούν οι νόμοι που μείωσαν όλες τις συντάξεις, αλλά και η δήλωση του υπ. Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη ότι θα αποκατασταθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Στην τρίτη κατηγορία ανήκει η διαφοροποίηση της χώρας από τον τρίτο γύρο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφοροποίηση που συνοδεύτηκε από την διαμαρτυρία του Μεγάρου Μαξίμου προς τις Βρυξέλλες γιατί εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Το νέο υπουργικό Συμβούλιο – χωρίς τους αναπληρωτές υπουργούς και τους υφυπουργούς – θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, θα προεδρεύει στο Ε.Σ Υ.ΟΙ.Π. (Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) και στην Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ενώ ο υπουργός Επικρατείας με ευθύνη του Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, από κοινού με τον υφυπουργό Τέρενς Κουικ, θα εποπτεύουν τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.