του Κωστή Πλάντζου

Άγριο φοροκυνηγητό κατά της φοροδιαφυγής εξήγγειλε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, λέγοντας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από την κυρία Βαλαβάνη, ώστε να εισπραχθούν όλοι οι έμμεσοι φόροι που επέβαλε η κυβέρνηση.

Ο κύριος Αλεξιάδης ανακοίνωσε τα τρία πρώτα μέτρα στα οποία προχωρά από σήμερα:

1. άμεσα θα ξεκινήσουν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά, στην διακίνηση, στις τουριστικές περιοχές. Θα υπάρξει κινητοποίηση όλου του δυναμικού του ΣΔΟΕ, του μικρού ΣΔΟΕ και ολόκληρου του δημοσίου τομέα. «Η αύξηση του ΦΠΑ θα πάει στο ταμείο του κράτους, όχι στις τσέπες επιτήδειων» τόνισε.

2. Φορολογικές δηλώσεις: δεν θα δοθεί καμία άλλη παράταση, ο φορολογικός μηχανισμός θα ασχοληθεί με άλλα πράγματα, ελέγχους κλπ. Έστειλε και μήνυμα σε όλους να κλείσουν άμεσα την εκκρεμότητά τους.

3. Ελεγχοι κατά της διαφθοράς στους εφοριακούς και τελωνειακούς: ο κ. Αλεξιάδης μπήκε αμέσως-αμέσως στα «χωράφια» της ΓΓΔΕ κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου λέγοντας πως «όλοι οι υπάλληλοι θα κρίνονται με την απόδοσή», «δεν θα φτιάξουμε κομματικό κράτος» και τονίζοντας πως «μία μικρή κατηγορία συκοφαντεί την πλειοψηφία των εφοριακών». Προανήγγειλε ότι άμεσα θα ληφθούν μέτρα για την διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα οποία εξετάζονται ήδη.

Από πλευράς του ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως «είναι μείζον θέμα η φοροδιαφυγή» και ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα συστήματα για την κλαταπολέμησή της. «Ο Αλεξιάδης έχει και την δύναμη και τη γνώση για να προχωρήσει» σημείωσε με νόημα.

Η κυρία Βαλαβάνη δήλωσε πως «ούτε τον Τρύφωνα, ούτε τον Ευκλείδη τους ζηλεύω». Για έξι μήνες χωρίς τρόικα «προλάβαμε να ονειρευτούμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Τώρα γίνεται πιο δύσκολο το έργο». Είπε. «Ο Ευκλείδης και ο Τρύφωνας πιστεύουν ότι μπορεί και έτσι ακόμα να υπάρξει κάποια αναδιανομή βαρών, αλλά πιστεύω ότι τα βάρη που επιβάλλονται πάνω στα ήδη δυσβάσταχτα προβλήματα, σημαίνει ότι όποια αναδιανομή και αν γίνει, δεν λύνει το πρόβλημα».

«Εμείς κάναμε κλάδεμα κάποιων κλαδιών που εξείχαν, κάτι για τα τεκμήρια κλπ, αλλά ο ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο δεν έγιναν» παραδέχτηκε η ίδια.

“Κάναμε κάτι για τους αγρότες, αλλά τώρα τα παίρνει όλα η σκούπα” του Μνημονίου, τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών της.

Η κυρία Βαλαβάνη υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για τις 100 δόσεις που ετοίμασε. Όπως είπε:

– Τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν 260.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

– Η ρύθμιση χρεών ήταν μια ανάσα για 3,5 εκατ. οφειλέτες από τα 3,9 εκατ. οφειλέτες.

– Εντάχθηκαν περίπου 880.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα

– ρυθμίστηκαν συνολικά χρέη ύψους 6,2 δισ. ευρώ

– εισπράχτηκαν 800 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος 2015 θα φτάσουν στα 1,2 δισ. ευρώ

Ζήτησε από τον κύριο Αλεξιάδη να προστατεύσει την ρύθμιση.

«Δέχτηκα λάσπη γιατί μπήκαν στη ρύθμιση τα μεγάλα και τα παλαιά χρέη. Μόλις 250 από τους 880.000 ήταν μεγαλοφειλέτες» τόνισε, χωρίς να διευκρινίσει πόσα πλήρωσαν, πόσα είχαν να πληρώσου και πόσα γλίτωσαν αυτοί οι 250 οφειλέτες.

«Από τα ληξιπρόθεσμα 77-78 δισ. ευρώ, τα 60 δισ. είναι εντελώς νεκρά, αλλά δεν μπορούμε να τα σβήσουμε» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «ήταν μπλοκαρισμένοι οι εισπρακτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Αποκρατικοποιήσεις

Για την δημοσια περιουσία η κυρία Βαλαβάνη είπε πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια αξιοποίησης «όταν οι άνθρωποι που τη διαχειρίζονται δεν ντηλάρουν».

Σαν παράδειγμα μεγάλης εξοικονόμησης ανέφερε πως, μόλις ανέλαβε το νέο ΔΣ της Ελληνικο ΑΕ, μετακόμισαν από το γραφείο της πλατείας Συντάγματος και «γλιτώσαμε 3.100 ευρώ το μήνα ενοίκιο (για γραφείο 3 ανθρώπων) και 1.200 ευρώ το μήνα για το πάρκινγκ του αυτοκινήτου του διευθύνοντος συμβούλου.

Είπε ακόμη πως το νέο ΔΣ μείωσε μισθούς ή δεν εισπράττανε τίποτε μέχρι να δούνε τι θα γίνει.

Αντίστοιχα και στην ΕΤΑΔ έκοψαν τα 1900 ευρώ που προβλέπονται συμπληρωματικά για συνεδριάσεις, για όσους είναι εντεταλμένοι να μετέχουν στα ΔΣ.

«Στην ΕΤΑΔ υπάρχουν άπειροι σκελετοί στα ντουλάπια, τεράστιο υλικό τροφοδότησης του Εισαγγελέα, όχι μόνο για τους επόμενους μήνες αλλά και για τα επόμενα χρόνια» τόνισε.

Για τις απόψεις της για τις αποκρατικοποιήσεις είπε πως τις έχει γράψει στο βιβλίο της “Η Αρπαγή της Ελλάδας”, αλλά τόνισε πως «οπωσδήποτε πρέπει να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διασωθούν ιπποδρομίες, εργαζόμενοι και τα άλογα».

Τόνισε επίσης ότι “η ΓΓΔΕ δεν είναι ούτε θα γινει ποτε IRS, και στις ΗΠΑ υπάρχει παντα στενη σχεση με την κυβερνηση”.