Της Μαριάννας Τζάννε
Σε πλήρη ακινησία βρίσκεται ο κρατικός τομέας, αφού η παράταση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έχει καθηλώσει τις διοικήσεις σε ουκ ολίγες κρατικές εταιρείες με αποτέλεσμα πολλοί φορείς να (υπο)λειτουργούν με τους επικεφαλής της προηγούμενης κυβέρνησης.
Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ), η Αττικό Μετρό, η ΕΡΓΟΣΕ, ο ΟΣΕ, ο ΟΑΣΑ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Κτιριακές Υποδομές κ.α. Αν και σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΧΑ έχει παραιτηθεί από τον περασμένο Απρίλιο, την εταιρεία “κρατά” για 60 μέρες ο κ. Ηλίας Λιακόπουλος.
Ο διορισμένος από τον τέως υπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη παραμένει στο Κτηματολόγιο και υπογράφει αποφάσεις για να αποφύγει η εταιρεία φαινόμενα πλήρους διάλυσης. Η ΕΚΧΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, τα οποία επιτείνονται από την παραχώρηση των αποθεματικών της στην Τράπεζα της Ελλάδος για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στην βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Τσιρώνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ και αρμόδιου για τον τομέα των Υποδομών κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στην ΤτΕ διοχετεύτηκαν 149 εκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα, όπως αναφέρθηκε, βρίσκονται σε ιδιωτικές τράπεζες. Αίσθηση ωστόσο κάνουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο λόγος που δεν μεταφέρθηκε όλο το ποσό της ΕΚΧΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι ότι ιδιωτική τράπεζα στην οποία βρίσκονται τα χρήματα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
Εφόσον αυτά αποσύρονταν, ισχυρίζονται οι πληροφορίες υπήρχε ο κίνδυνος κατάρρευσης της τράπεζας! Για το νέο διοικητικό συμβούλιο της κτηματολόγιο λέγεται ότι υπάρχει έτοιμη υπουργική απόφαση, η οποία κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν έχει υπογραφεί από τον συναρμόδιο υπουργό κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Είναι άγνωστο, εάν έχει καθυστερήσει για λόγους διαφωνιών ή για λόγους τακτικής. Για τις δύο θέσεις επικρατέστεροι εμφανίζονται οι Βύρων Νάκος τοπογράφος -μηχανικός και καθηγητής στο ΕΜΠ στη θέση του Προέδρου και η κ. Όλγα Μουτζαλιά, αρχιτέκτονας-μηχανικός και σύμβουλος του κ. Τσιρώνη στην θέση της διευθύνουσας συμβούλου.
Αλλαγές που κατά πληροφορίες θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες προετοιμάζονται και στην Αττικό Μετρό, στην οποία θα αντικατασταθεί ο επικεφαλής, επί πενταετία κ. Χρίστος Τσίτουρας. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι στο διοικητικό συμβούλιο θα υπάρχει άρωμα γυναίκας με επικρατέστερη την κ. Ασημίνα Ξηροτύρη, το όνομα της οποίας είχε συζητηθεί στο παρελθόν και για άλλα κρατικά πόστα. Από το σωματείο των εργαζομένων προέρχεται ο επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ ο οποίος τοποθετήθηκε στην εταιρεία από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν παραιτήθηκε για να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές ο κ. Κώστας Σπηλιόπουλος.
Φήμες που διακινούνται στην ΕΡΓΟΣΕ υποστηρίζουν ότι για την θέση αυτή συζητείται ο κ. Θάνος Βούρδας, απόφοιτος του Πολυτεχνείου Κρήτης και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Πετρούπολης με το ΠΑΣΟΚ. Στο υπουργείο Υποδομών υποστηρίζουν ότι αλλαγές θα γίνουν σε όλους τους φορείς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και θα είχαν ολοκληρωθεί εάν είχε κλείσει το θέμα με την διαπραγμάτευση.
Τα νέα στελέχη που θα επανδρώσουν τις κρατικές εταιρείες θα έχουν ελάχιστο περιθώριο για να εγκλιματιστούν στις νέες τους θέσεις αφού αν καταλήξει η συμφωνία με τους δανειστές θα πρέπει να τρέξουν πολύ γρήγορα μία σειρά από εκκρεμότητες, όπως η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Εγνατίας, η αναγέννηση του κτηματολογίου που έχει πέσει σε τέλμα και απαιτεί ένεση ρευστότητας από την ΕΕ αλλά και τα μεγάλα έργα του σιδηροδρόμου που βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.