search icon

Οικονομία

Αλμα ανάπτυξης 2,5% το 2019

Θα ξεπεράσει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως δείχνουν οι προβολές με βάση νέα στοιχεία και τους πρόδρομους δείκτες

Με ένα απρόσμενο δώρο φεύγει το 2019, όπως προκύπτει από τα νέα δεδομένα που πήρε πριν από λίγες ημέρες στα χέρια της η κυβέρνηση αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή αποκάλυψε στο «ΘΕΜΑ» ότι οι προβολές στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για βασικούς τομείς της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με τους πρόδρομους δείκτες, δείχνουν ότι η ανάπτυξη θα κάνει φέτος εντυπωσιακό άλμα στην περιοχή του 2,5% ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή, θα δοθεί ισχυρή ώθηση ώστε η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 2,8% το 2020 όχι μόνο να πραγματοποιηθεί, αλλά και να ξεπεραστεί. Επιπλέον, θα είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση που το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο του 2%. Μολονότι ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει βέβαιος ότι η ανάπτυξη θα έφτανε τουλάχιστον το 2% τόσο το 2017 όσο και το 2018, διαψεύστηκε και τις δύο φορές, καθώς τελικά το ΑΕΠ ενισχύθηκε μόλις κατά 1,5% το 2017 και 1,9% το 2018. Η τελευταία χρονιά με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τα επίπεδα αυτά ήταν το 2007, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,3%.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% φέτος, ενώ οι περισσότεροι εγχώριοι και ξένοι φορείς και αναλυτές έχουν βάλει τον πήχη στο 1,8%-1,9% για το 2019 και στην περιοχή του 2,3%-2,4% για το ερχόμενο έτος.

Τα καλά νέα για το 2019 στηρίζονται σε μια σειρά στοιχείων που προέκυψαν μετά τις αρχές Δεκεμβρίου, με κυριότερα τα εξής:

 

 

 

 

 

 

Η πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την ετήσια ανάπτυξη της φετινής χρονιάς θα ανακοινωθεί στις 6 Μαρτίου του 2020, ενώ τα τελικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στις 16 Οκτωβρίου.

Exit mobile version