search icon

Οικονομία

Alpha Bank: Ιδιωτική κατανάλωση και εξαγωγές ανεβάζουν το ΑΕΠ

Οι προκλήσεις της νέας δεκαετίας και ο ορίζοντας της οικονομικής πολιτικής - Τι λέει για σχέδιο Ηρακλή

Άνοδο παρουσιάζει την τελευταία τριετία το ΑΕΠ της Ελλάδας, σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει τα προ κρίσης επίπεδα, την ώρα μάλιστα που σε διεθνές επίπεδο η νέα δεκαετία χαρακτηρίζεται από το ασταθές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομαδιαίας οικονομικής ανάλυσης της Alpha Bank, η ήπια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται κυρίως στη συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης και των καθαρών εξαγωγών, ενώ οι αναλυτές της τράπεζας αναμένουν ισχυροποίηση του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ το τρέχον έτος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επενδυτική δαπάνη αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά στο διάστημα 2020-2021 αποτελώντας το βασικό μοχλό επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας, με την τράπεζα να σημειώνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καθοριστικής σημασίας για τις μελλοντικές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τη συμμετρική ενίσχυση της πλευράς της προσφοράς.

Το πραγματικό ΑΕΠ συγκλίνει με το δυνητικό ΑΕΠ, το προϊόν δηλαδή που θα μπορούσε να παράξει η οικονομία, εάν αξιοποιούσε στο έπακρο τις παραγωγικές της δυνατότητες, με αποτέλεσμα η διαφορά τους, γνωστή ως παραγωγικό κενό, να ακολουθεί πτωτική πορεία από το 2013 έως και το 2019, ενώ αναμένεται σχεδόν να μηδενιστεί το 2021. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το παραγωγικό κενό της οικονομίας, θα φθάσει σταδιακά μέχρι το 2021, στα 800 εκατ. Ευρώ, ή στο -0,4% του δυνητικού ΑΕΠ. Η μείωση του παραγωγικού κενού αποδίδεται όχι μόνο στην αύξηση του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (σε σταθερές τιμές 2015), λόγω της ανερχόμενης ενεργού ζήτησης, αλλά κυρίως, στην πτώση του δυνητικού ΑΕΠ, η οποία ανήλθε σωρευτικά το διάστημα 2010-2018 σε 14% (-7,1% την περίοδο 2013-2018) και η οποία μάλιστα δεν φαίνεται να ανατρέπεται την επόμενη διετία. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αποδυνάμωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, λόγω της παρατεταμένης περιόδου αποεπένδυσης.

Αύξηση επενδυτικών δαπανών

Στην έκθεσή της η τράπεζα δείχνει ποιος θα πρέπει να είναι ο βασικός προσανατολισμός των παρεμβάσεων της οικονομικής πολιτικής, ο οποίος θα πρέπει να αφορά στην ενίσχυση των συντελεστών παραγωγής και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την αύξηση των επενδυτικών δαπανών όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, δίνοντας δηλαδή έμφαση αφενός στους τομείς με το ισχυρότερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και αφετέρου στην ενσωμάτωση καινοτομιών ψηφιακής τεχνολογίας. Σημαντικές παρεμβάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση είναι:

 

 

 

 

Exit mobile version