Οικονομία

Aναδρομικά: Για ποιους έρχονται αυξήσεις – Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

  • newsroom


Ποια είναι τα ποσά των αυξήσεων - Το «κλειδί» στην προσωπική διαφορά

Μόνο οκτώ στους εκατό παλαιούς συνταξιούχους  θα δουν ζεστό» χρήμα στην τσέπη, στο πλαίσιο των πληρωμών που ξεκινούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον επαναυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης , αφορούν σε συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016, έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και δε διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Σύμφωνα με την πρόσφατη επεξεργασία των στοιχείων από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, από 1,8 εκατ. παλαιούς συνταξιούχους οι 1.050.000 συνταξιούχοι δεν έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

Από τους εναπομείναντες 750.000 που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης οι 100.000 εμπίπτουν στις δύσκολες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο επαναυπολογισμός τους θα καθυστερήσει και θα λάβουν αναδρομικά – αν δικαιούνται- προς το τέλος του χρόνου.

Από τις 650.000 που μένουν εντός του πλαισίου, οι 150.000 θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά στην τσέπη. Οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ καθώς οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά και θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στο λογαριασμό τους.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμα:

Ολοταχώς για πάνω από το 60% του 2019 ο ελληνικός τουρισμός

ΔΕΔΑ: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ και 6.000 θέσεις εργασίας – Πρωτοβουλία για «πράσινο» δίκτυο

ManpowerGroup: 7 στους 10 εργοδότες δεν βρίσκουν υπαλλήλους – Πού θα γίνουν προσλήψεις