Οικονομία

Ανατιμήσεις: Συναγερμός για την ακρίβεια – Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση (vid)

  • newsroom


Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, αναπόφευκτα πέρασαν και το «κατώφλι» της ελληνικής αγοράς προβληματίζουν παραγωγούς, εισαγωγείς και εμπόρους

Προ των πυλών, φθινόπωρο ανατιμήσεων σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, με τους εκπροσώπους της αγοράς να προειδοποιούν για σημαντικές αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στους λογαριασμούς του ρεύματος και στις αντλίες των καυσίμων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει στη ΔΕΘ μέτρα στήριξης με στόχο την απορρόφηση των πιέσεων στο εισόδημα των καταναλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινώθει πλέγμα μέτρων για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τις αναμενόμενες αυξήσεις στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας, όπως σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο, λόγω των διεθνών ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση ετοιμάζει παρεμβάσεις προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το «καλάθι της νοικοκυράς», ωστόσο οι προσδοκίες επιτυχίας των μέτρων ανάσχεσης της ακρίβειας είναι ήδη ψαλιδισμένες από τα λεγόμενα των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών καθώς οι τάσεις αυτές της αγοράς δείχνουν να υπερβαίνουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες παρέμβασης της κυβέρνησης στην αγορά.

Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, αναπόφευκτα πέρασαν και το κατώφλι της ελληνικής αγοράς προβληματίζουν παραγωγούς, εισαγωγείς και εμπόρους. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης σχολίασε το γεγονός των ανατιμήσεων κάνοντας και μάλιστα μια δυσοίωνη πρόβλεψη για το ότι οι δείκτες δεν δείχνουν προς το παρόν προοπτική αποκλιμάκωσης.

Ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε πως οι φόβοι του προηγούμενου διαστήματος για ραγδαία άνοδο του κόστους παραγωγής και μεταφορών επαληθεύτηκαν, με τις πρώτες ανατιμήσεις να καταγράφονται σε μια μεγάλη γκάμα «ταχυκίνητων» καταναλωτικών προϊόντων.

Η αυξητική τάση αναμένεται μάλιστα να ενταθεί το επόμενο διάστημα, όπως εκτιμά, «καθώς έχουν δρομολογηθεί σημαντικές ανατιμήσεις που ήδη αποτυπώνονται στα ράφια, πλήττοντας τους καταναλωτές». Οι ανατιμήσεις, συνεχίζει ο ίδιος, πηγάζουν κυρίως από το κόστος των πρώτων υλών, λόγω της μειωμένης αποδοτικότητας στις μεγάλες παραγωγικές χώρες, την αύξηση της ζήτησης από την Ασία και τη συρρίκνωση των αποθεμάτων παγκοσμίως, ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και η κερδοσκοπική αύξηση των ναύλων μεταφοράς container έως και 485%.

E-katanalotis

«Θα υπάρξουν, υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες, ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής προσθέτοντας: «Έχουμε φτιάξει υπηρεσία και ο πολίτης, κάνοντας χρήση το e-katanalotis, πριν από τα ψώνια του μπορεί να κατευθυνθεί στο σημείο με τις καλύτερες τιμές. Μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι».

Διαβάστε ακόμη

«Ο θάνατός σου η ζωή μου» στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων

Πέθανε ο Βασίλης Κουρτάκης- Το όνομά του συνώνυμο με την ρετσίνα

Εργασιακά: Θεσπίζεται η τετραήμερη εργασία – Τι θα ισχύει για υπερωρίες, διαλείμματα, 8ωρο