Του Δημήτρη Παφίλα
Ανοιχτό “παράθυρο” εξαγοράς εισηγμένων και μη επιχειρήσεων επιχειρήσεων – με καταβολή του τιμήματος της εξαγοράς στο εξωτερικό – δημιουργήθηκε από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες.
Αφού δεν λειτουργούν οι τράπεζες και το χρηματιστήριο, οι ξένοι επενδυτές έχουν σκεφθεί την εξωχρηματιστηριακή
μεταβίβαση των εταιρειών- η οποία δεν αντιμετώπιζε δυσκολίες ακόμα κι όταν δεν υπήρχαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.
Παρ’ όλο λοιπόν που έχουν εγκλωβιστεί 48 δισ. ευρώ στο χρηματιστήριο με το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, οι ξένοι επενδυτές εκμεταλλεύονται τις δύσκολες περιστάσεις, και προσφέρουν χαμηλότερες τιμές προκειμένου να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία. Με λίγα λόγια, κάποιοι περιμένουν να αλλάξουν “χέρια” οι επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενοι το μεσοδιάστημα μέχρι η Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές.
Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να αναφέρουμε ότι, ορισμένα vulture Funds εύχονται να επικρατήσει το όχι στο δημοψήφισμα, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση πολλοί επιχειρηματίες θα είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν ακόμη και σε χαμηλότερες τιμές από την λογιστική αξία της εταιρείας τους ή την εμπορική. Εξάλλου, σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον κανείς επιχειρηματίας δεν μπορεί να απαιτήσει να πουληθεί η επιχείρηση του με όρους αγοράς ( πόσες φορές τα κέρδη EBITDA ). Συνήθως, οι εταιρείες πωλούνται απο 3 έως 10 φορές τα κέρδη EBITDA. Το σημερινό οικονομικό περιβάλλον αλλάζει άρδην τους όρους.
Τοποθετήσεις απο Funds
Συγκεκριμένα, πολλά funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετηθεί σε εισηγμένες επιχειρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ακόμη και δημόσιες προτάσεις εξαγοράς εισηγμένων, καθώς ήδη έχουν αποκτηθεί ποσοστά.
Όπως αναφέρει ξένος διαχειριστής “εάν υπάρχει νομικός τρόπος καταβολής του τιμήματος σε λογαριασμό στο εξωτερικό,
τότε οι δημόσιες προτάσεις εξαγοράς θα προχωρήσουν”.
Έτερο στέλεχος μεγάλου ομίλου της οδού Αθηνών τονίζει ότι “δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα για την μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμό του εξωτερικού, έτσι οι εξαγορές μπορούν να προχωρήσουν κανονικά.
Μεγάλες πιέσεις από επενδυτές του εξωτερικού
Οι πιέσεις που δέχονται Έλληνες διαχειριστές από ξένους επενδυτές είναι τεράστιες και φορτικές. Καθημερινά, οι ξένοι επενδυτές ρωτούν με emails για την πολιτική κατάσταση, την πορεία του δημοψηφίσματος. Οι πιέσεις, όμως, αφορούν περισσότερο τις τιμές. Και ήδη έχουν ακουστεί στην αγορά χαμηλές τιμές ακόμη και για μεγάλες εισηγμένες εταιρείες ( αλυσίδες λιανικού εμπορίου).

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.