Έπεσε η αυλαία των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο. Κατά την τελετή λήξης η Κατερίνα Στεφανίδη μπήκε πρώτη στην παρέλαση των χωρών, κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία. Ακολούθησαν οι σημαιοφόροι των υπόλοιπων χωρών.

Αυτό που κυριάρχησε κατά την τελευτή ήταν το τραγούδι και ο χορός με τους θεατές στις κερκίδες να παίρνουν το ρυθμό από τους τραγουδιστές που εναλλάσονταν και τους αθλητές να χορεύουν ασταμάτητα.

Οι παραδοσιακές εικόνες από την ιστορία της Βραζιλίας δεν έλειψαν, με τη θεματική ενότητα της τέχνης των ανθρώπων με ζωγραφιές προϊστορικών ανθρώπων που έχουν βρεθεί στις κοιλάδες της χώρας.

Ακολούθησαν, η απονομή των μεταλλίων για τους νικητές της τελευταίας ημέρας ενώ ακούστηκε ξανά ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και η έπαρση της σημαίας δίπλα σε αυτή τη Βραζιλίας, των Ολυμπιακών Αγώνων και φυσικά της Ιαπωνίας, η οποία θα διοργανώσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020.

greek flag

 

greek flag 2

Για την ελληνική αποστολή οι Ολυμπιακοί του Ρίο θεωρούνται πετυχημένοι. Με έξι μετάλλια η χώρα μας εξάλλου έλαβε την 26η θέση του σχετικού πίνακα.

Ένα χρυσό και ένα χάλκινο για την Άννα Κορακάκη, χρυσό για τον Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους και την Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ, ασημένιο… σαν χρυσό για το Σπύρο Γιαννιώτη στα 10.000 μέτρα ανοιχτή θάλασσα και χάλκινο για το πλήρωμα των Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή στα 470 της ιστιοπλοΐας. 

Τα έξι μετάλλια μάλιστα, αποτελούν την 5η καλύτερη συγκομιδή σε Ολυμπιακούς Αγώνες για την Ελλάδα, με πρώτη φυσικά αυτή της Αθήνας το 1896 (50 μετάλλια) και δεύτερη και πάλι στην πατρίδα μας το 2004 (16 μετάλλια). 

Κυρίαρχοι σε άλλη μία διοργάνωση αποδείχθηκαν οι Αμερικανοί, οι οποίοι κατέκτησαν 121 μετάλλια, 46 χρυσά, 37 ασημένια και 38 χάλκινα. Δεύτερη η Μεγάλη Βρετανία με 27 χρυσά μετάλλια, ένα παραπάνω από τους τρίτους Κινέζους, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η… αποδεκατισμένη Ρωσία και η Γερμανία, με 19 και 17 χρυσά αντίστοιχα.