Σε νέο θρίλερ, όπως φαίνεται, θα εξελιχθεί η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης, όπως άφησε να εννοηθεί Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας χθες στην Handelsblatt, με την ελληνική κυβέρνηση να καθυστερεί, κατά την προσφιλή μέθοδο, την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων.

Το γεγονός όμως αναμένεται να καθυστερήσει αντίστοιχα και τη διαδικασία της β’ αξιολόγησης υπονομεύοντας όμως και τις συζητήσεις για το χρέος ενώ αναμένεται να δημιουργήσει νέο κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία. Ειδικά καθώς θα τροφοδοτούνται νέα σενάρια πολιτικής αστάθειας και επικείμενων εκλογών όσο δεν θα μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση, για την οποία θα πρέπει να περάσουν μεγάλα «αγκάθια», όπως αυτό της εργασιακής μεταρρύθμισης.

Οίκοι όπως η Fitch αλλά και η BofA ήδη με εκθέσεις τους έχουν προδικάσει ότι η β’ αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με καθυστέρηση το 2017 παρά τα μηνύματα και τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων αλλά και τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα χαθεί άλλος χρόνος.

Μόνο που παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει να δημιουργεί «μαξιλάρια» ασφαλείας συγκεντρώνοντας διαθέσιμα Φορέων και Οργανισμών δείχνοντας ότι προετοιμάζεται για «παν ενδεχόμενο».

Στην περίπτωση όμως επανάληψης του σίριαλ «παίρνουμε, δεν παίρνουμε τη δόση» η οικονομία, όπως φάνηκε και απ’ το πρώτο εξάμηνο αυτής της χρονιάς, έχει μόνο να χάσει. Η ύφεση αποδείχθηκε μεγαλύτερη των μέσων εκτιμήσεων ενώ την ίδια ώρα η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων συνεχίζει να συρρικνώνεται με ο,τι αυτό συνεπάγεται και για το ίδιο το πρόγραμμα και τους στόχους του. 

 Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική και οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, που στο μεταξύ περιμένει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μεταξύ των δανειστών και η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ που θα κρίνει και τις παραμέτρους όχι μόνο της ελάφρυνσης του χρέους αλλά και του προγράμματος προσαρμογής ευρύτερα, θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το Eurogroup

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στην Handelsblatt χθες δήλωσε πως το Eurogroup δεν πρόκειται να ανάψει «πράσινο φως» στη συνεδρίαση της Μπρατισλάβα την ερχόμενη Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, για την απελευθέρωση των 2,8 δισ ευρώ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η γερμανική οικονομική εφημερίδα, η Ελλάδα δεν θα πάρει την δόση μέσα στον Σεπτέμβριο και ο λόγος είναι πως η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόλις δύο από τα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Επίσης στην ελληνική κυβέρνηση χρεώνονται αργοί ρυθμοί στις αποκρατικοποιήσεις και την στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του ΥπερΤαμείου αλλά και στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο Eurogroup της Μπρατισλάβας θα συζητηθεί μόνο η πορεία εκτέλεσης των προαπαιτούμενων.

Μήνυμα Ρέγκλινγκ

Η συγκεκριμένη διαρροή ήρθε λίγο μετά την δήλωση του επικεφαλής του ESM ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αν παραμείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα.

Στ. Μορ.