search icon

Οικονομία

Attica Bank: Σε σημείο καμπής ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Η Attica Bank υπενθυμίζει ότι το 2023 αποτελεί εκλογικό έτος, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο κρίσιμη την υπεύθυνη άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής

Το φαινόμενο του πληθωρισμού επιχειρεί να αναλύσει η Attica Bank, στην καθιερωμένη μηνιαία ανάλυση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.  

Η ανάπτυξη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, αν και ελαφρά ηπιότερης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.  

Ο πληθωρισμός, την ίδια ώρα, καταγράφει σταδιακή και ήπια κάμψη, σε μονοψήφιο ποσοστό στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, ωστόσο με αυξανόμενη διάχυση σε κατηγορίες πέρα από τα ενεργειακά αγαθά, όπως τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες.  

Σ’ αυτό το σημείο, η Attica Bank υπενθυμίζει ότι το 2023 αποτελεί εκλογικό έτος, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο κρίσιμη την υπεύθυνη άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και τη διαχείριση των προσδοκιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τρόπο ώστε να προσελκυσθούν μεσοπρόθεσμες επενδύσεις. 

Στις θετικές εξελίξεις εγχωρίως:  

Μεταξύ των προκλήσεων:  

«Σε σημείο καμπής πληθωρισμός και προσδοκίες» 

Ο ρυθμός πληθωρισμού το 2022 άγγιξε υψηλό 27-ετίας, με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην έξαρση του φαινομένου σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ενώ η συμβολή συνιστωσών του πληθωρισμού διαφοροποιήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΕνΔΤΚ στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 ήταν 9,4%. Ενδεικτικά, καταγράφηκαν:  

Διαβάστε επίσης

Η πρώτη κάλπη και το ΠΑΣΟΚ, ο Καλογρίτσας με ήχο και φως (;), τα Μάρμαρα Παυλίδη από χρυσάφι, η ΔΕΗ με την Εnel και το κουβάρι του Ρίου

H Intel επενδύει στην Ελλάδα – Ο παγκόσμιος κολοσσός επιλέγει και τη χώρα μας στο άνοιγμά του στην Ευρώπη (pics)

Ευάγγελος Παπαευαγγέλου: Οι χρυσοί τζίροι στα ακριβά ακίνητα και η νέα εταιρεία (pics)

Exit mobile version