Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Δεν γνωρίζει για κάποια νέα πρόταση από την Ελλάδα υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη νέα συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, λίγες ώρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε πως δεν ξέρει για καμία νέα πρόταση και ότι η κατάσταση για εκείνον είναι ίδια όπως με την Πέμπτη.

“Δεν είναι δυνατόν να προετοιμάσουμε τη διάσκεψη Κορυφής, δεν υπάρχει κάτι νέο”, είπε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, η κατάσταση με την Ελλάδα δεν είναι εύκολη και όπως υπογράμμισε, χωρίς ουσιαστικές προτάσεις, δεν μπορεί να γίνει σοβαρή προετοιμασία για μια Σύνοδο για την Ελλάδα.

Ο κ. Σόιμπλε επέμεινε ότι οι τρεις θεσμοί πρέπει να εξετάσουν από κοινού την πρόταση και μάλιστα αποκάλυψε πως μέχρι εκείνη την ώρα ούτε το ΔΝΤ δεν είχε λάβει κάτι.

«Τελευταία στιγμή δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Χρειάζεται χρόνος. Να εξετάσουν την πρόταση οι θεσμοί και μετά να την αναλογιστεί το Eurogroup».

Συγκρατημένος ο Ντάισελμπλουμ

Συγκρατημένος εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος του Eurogroup. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι θα περιμένει πρώτα οι θεσμοί να αποφανθούν για τις νέες ελληνικές προτάσεις και μετά να καταλήξει εάν θα αποτελέσουν βάση για τις τελικές συνομιλίες.

Μοσκοβισί: “Έχουμε δουλειά ακόμα”

Ευκτέα και απαραίτητη μία συμφωνία τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Επανέλαβε ότι έγινε πρόοδος με τη νέα ελληνική πρόταση και ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης. Ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχει πεδίο συζήτησης ακόμα. Αναφέρθηκε μάλιστα τόσο στη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ όσο και του συνταξιοδοτικού συστήματος. “Εχουμε δουλειά ακόμα να κάνουμε”, δήλωσε. 

Ιρλανδός Υπ. Οικ. : “Χαμηλές οι προσδοκίες για σήμερα” 

Νωρίτερα ο υπ. Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάιλ Νούναν δήλωσε: «Έχουμε πολύ χαμηλές προσδοκίες για σήμερα, είναι ο ρόλος του Eurogroup να προετοιμάσει τη Σύνοδο. Υπήρξε σύγχυση κατά τη διάρκεια της νύχτας με τις παράλληλες προτάσεις. Θα είναι αρκετά δύσκολο να αποφασίσει το Eurogroup, εικάζω πως θα συναντηθούμε και πάλι την Πέμπτη πριν το Συμβούλιο. Δεν είναι ξεκάθαρο ως προς το ποια είναι η πρόταση της Ελλάδας, υπάρχει κινητικότητα».

Αυστριακός υπ.Οικ: “Δύσκολο σήμερα μία συμφωνία, ίσως την Πέμπτη” 

Δε νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει σήμερα μία συμφωνία, εκτίμησε ο Αυστριακός υπ. Οικονομικών, Χανς Σέλινγκ. “Πρέπει να δούμε τι έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, εάν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές ή απλά αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα”. Ο ίδιος εκτίμησε ότι “ίσως την Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής, υπάρξει μία απόφαση λύσης”. 

Απαισιόδοξος ο Φινλανδός υπ. Οικονομικών

Απαισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών. 

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε πως η νέα ελληνική πρόταση έφτασε στους εκπροσώπους των Θεσμών τα ξημερώματα, ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν έχει ακόμη συζητηθεί. Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε την απαισιοδοξία του όσον αφορά στην έκβαση των σημερινών συνεδριάσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως έχει πολύ χαμηλές προσδοκίες.