Σαφές βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Barclays τη νέα λίστα της ελληνικής κυβέρνησης που διέρρευσε στα Μέσα Ενημέρωσης το βράδυ της Τετάρτης, διότι, όπως λένε, περιλαμβάνει πολλές από τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων.
Ωστόσο, λέει η Barclays, αν και αναγνωρίζουμε την προσπάθεια, δεν νομίζουμε ότι αυτό το έγγραφο αποτελεί το τελευταίο που θα ανταλλάξουν Αθήνα και Βρυξέλλες, δεδομένου ότι περιέχει ορισμένα στοιχεία που είναι πιθανό να αναθεωρηθούν περαιτέρω στο πλαίσιο των συζητήσεων με τα θεσμικά όργανα.
Ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα, δεδομένης της έντονης εκροής καταθέσεων, με επιπλέον 3 δισ. ευρώ να καταγράφονται τον Μάρτιο, ανεβάζοντας το σύνολο από το Δεκέμβριο στα 28 δισ σύμφωνα με το Bloomberg. Χθες, η ΕΚΤ συμφώνησε να αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού ELA κατά 700 εκατ. Ευρώ ( την προηγούμενη εβδομάδα είχε προχωρήσει σε αύξηση του ορίου κατά 1,2 δισ. ).
Παρόλο που οι μακροοικονομικές προοπτικές φαίνονται αισιόδοξες, η ελληνική οικονομία ενδέχεται να ξαναπέσει σε ύφεση το τρέχον έτος, αναφέρει η Barclays.
Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές, εξακολουθούν να βλέπουν υψηλό κίνδυνο για τη χώρα, τονίζοντας ότι ίσως χρειαστεί να επιβληθεί κάποιας μορφής έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων(capital controls) (αν και αυτό δεν αποτελεί τη βασική τους πρόβλεψη).
Ταυτόχρονα, δεν αποκλείουν ένα “ατύχημα”, είτε οικονομικό, με την αποτυχία πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ, είτε πολιτικό, που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η χώρα αποτελεί ένα υπερήφανο και αμετάκλητο μέρος της Ευρωζώνης.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.