Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Ο Τσίπρας πιθανόν θα εξαντλήσει την τετραετία, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”, επισημαίνοντας ότι η ελευθερία κινήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού είναι αρκετά περιορισμένη από τις συμφωνίες με τους πιστωτές. Για την τρόικα έσταξε για μία ακόμη φορά δηλητήριο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή προστατεύει τους ολιγάρχες στην Ελλάδα ενώ επεσήμανε πως λιτότητα και ξενοφοβία συμβαδίζουν. Ο Έλληνας πολιτικός τόνισε επίσης πως δεν υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας κατά της Ελλάδας καθώς «εμείς δεν είμαστε τόσο σημαντικοί» ενώ εκτίμησε πως η Ε.Ε. βρίσκεται στην αρχή του τέλους.

«Οι συμφωνίες με τους πιστωτές δεν αφήνουν την παραμικρή ελευθερία στον Αλέξη. Το δημοτικό συμβούλιο στη Δρέσδη έχει μεγαλύτερη δύναμη από την ελληνική κυβέρνηση. Εκεί που αυτή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κάνει κάτι διαφορετικό είναι η επίθεση στους ολιγάρχες, οι οποίοι προστατεύονται από την τρόικα», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Οι εφοπλιστές δεν είναι το πρόβλημα, άλλοι ολιγάρχες είναι

Στην ερώτηση των Γερμανών δημοσιογράφων γιατί ως υπουργός δεν φορολόγησε περισσότερο τους πλοιοκτήτες έδωσε την ακόλουθη απάντηση: «Οι περισσότεροι είναι Βρετανοί πολίτες και οι επαύλεις τους στην Αθήνα ανήκουν σε εταιρείες offshore. Άλλοι ολιγάρχες, όμως, είναι το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Είναι εργολάβοι, οι οποίοι με υπερκοστολογημένους δρόμους έγιναν πλούσιοι. Είναι τραπεζίτες, οι οποίοι διοικούν ακόμα, παρόλο που οι τράπεζες τους έπρεπε να σωθούν από το κράτος. Είναι ακόμη και οι ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ, οι οποίοι με τη βοήθεια των καρτέλ επιβάλλουν υψηλές τιμές. Σε όλα αυτά θέλαμε να βάλουμε ένα τέλος, όμως η τρόικα ενδιαφερόταν μόνο για την αύξηση της φορολογίας και τις περικοπές των συντάξεων», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να είναι θύμα συνωμοσίας

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως δεν υπάρχουν συνωμοσίες σε βάρος της Ελλάδας, καθώς «δεν είμαστε τόσο σημαντικοί», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε ότι αφορά τις προσπάθειες του Βερολίνου και του Παρισιού να προστατέψουν το ευρώ, ο Γ. Βαρουφάκης επισημαίνει: «Η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν κατορθώσει να επιτύχουν μία συμφωνία για να σώσουν το ευρώ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να επιβάλει την πειθαρχία στην νομισματική ένωση, η οποία θα επιφέρει αυστηρό έλεγχο στον προϋπολογισμό της Γαλλίας. Οι Γάλλοι αντιστέκονται. Μπροστά σε όλο αυτό, εμείς είμαστε απλά μία ενόχληση στα “μεγάλα παιδιά” με τις προτάσεις μας για εναλλακτικές λύσεις».

Οι λετονικές τράπεζες ξέπλυναν χρήμα της ρωσικής μαφίας

Στην διαπίστωση του γερμανικού περιοδικού ότι από τις ελληνικές προτάσεις ενοχλήθηκαν ορισμένες μικρές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Λετονία και η Σλοβακία , ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει χαρακτηριστικά: «Η επιτυχία της Λετονίας, η οποία τόσο έχει επαινεθεί, οφείλεται στο ότι ένα μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε, άρα μειώθηκε η ανεργία και στο γεγονός ότι οι τράπεζες της Λετονίας ξέπλυναν χρήματα της ρωσικής μαφίας». Όσο για τις θέσεις εργασίας που προσφέρονται στη Λετονία, επισημαίνει πως είναι πολύ κακής ποιότητας. «Εάν η Ευρώπη αυτό το θεωρεί επιτυχία, τότε έχει πρόβλημα» σχολίασε.

Αναφορικά με το μέλλον της Ε.Ε ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτό δε συνεπάγεται πως είναι αναπόφευκτο. Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη Δημοκρατία», ενώ αναφερόμενος για ακόμα μια φορά στο Eurogroup επισήμανε ότι πρέπει να αντικατασταθεί ως όργανο.

Συνδέοντας την οικονομική κρίση με το προσφυγικό, ο Έλληνας πολιτικός εξέφρασε την ανησυχία πως η κρίση θα οδηγήσει σε άνοδο των υπερεθνικιστών και των ακροδεξιών κομμάτων, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, όπου υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας. Επανέλαβε τέλος τα εγκωμιαστικά σχόλια για την πολιτική της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην προσφυγική κρίση, υπογραμμίζοντας πως «τίποτα δε μου δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να αναγνωρίζω την καλοσύνη και να αποδίδω τα εύσημα σε έναν πολιτικό αντίπαλο».

πηγή: protothema.gr

baroyfakhs.JPG