Για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των δανειστών με τις ελληνικές αρχές και για την ανακοίνωση της τρόικας, με την οποία δίνεται έμφαση στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κάνουν λόγο δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πίστη της τρόικας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας το 2014.

Ενδεικτική είναι η ανταπόκριση από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, όπου σημειώνεται η κοινή ανακοίνωση της Τετάρτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που επιβεβαιώνει την επίτευξη «προκαταρκτικής συμφωνίας» με την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα δίνεται έμφαση στην επισήμανση της τρόικας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ενδεχομένως μεγαλύτερο ποσό για την ανακεφαλαιοποίησή τους. «Επισημαίνουμε τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων και τις συναφείς εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιολόγηση των κλιμακίων αποστολής, υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά στις εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών, ιδίως εάν οι Αρχές και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν ταχέως και αποτελεσματικά το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, τονίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προβλέψει στις αρχές του μήνα ότι οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα ανέλθουν στα 6,38 δισ. ευρώ. «Η σχεδιαζόμενη εισφορά νέων ιδιωτικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες είναι ένδειξη εμπιστοσύνης και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ιδιωτικής διαχείρισης των ελληνικών τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση όσον αφορά την εποπτεία που ασκεί στον τραπεζικό σύστημα και να απαιτήσει σθεναρά από τις τράπεζες να μετατρέψουν γρήγορα τα μεγάλα αποθέματα των προβληματικών περιουσιακών τους στοιχείων», σημειώνει η τρόικα.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε αυτή την εβδομάδα ομόλογο 500 εκατ. ευρώ, την πρώτη άντληση κεφαλαίων από τις αγορές που πραγματοποιεί ελληνική τράπεζα από το 2009, όπως τονίζεται, ενώ ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προέβλεψε την έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα έως τον Μάιο.

Τέλος, αναφέρεται ότι η τρόικα εξέφρασε επίσης την πίστη της για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας το 2014, ενώ ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε από τις Βρυξέλες ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για το 2014. Η τρόικα σημείωσε, παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που θα αντιστοιχεί στο 3% σε σχέση με το ΑΕΠ το 2015, προσθέτοντας ότι «οι Αρχές επιτυγχάνουν πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουν το αναπτυξιακό δυναμικό και την ευελιξία της ελληνικής οικονομίας», ενώ δεσμεύθηκαν να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου.