Μετά από συμμετοχές σε ευρωπαϊκές εταιρείες, σε σημεία μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Λονδίνο, την χρηματοδότηση εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή και έναν τίτλο ποδοσφαίρου στη Γαλλία, το Κατάρ ενδέχεται να επιστρέψει στην εσωστρέφεια, σύμφωνα με το Bloοmberg.

Η επενδυτική εξωστρέφεια της πλουσιότερης χώρας στον κόσμο, που κυριαρχείται από συμμετοχές σε εταιρείες όπως η βρετανική τράπεζα Barclays Plc και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen AG, αναμένεται να επιβραδυνθεί καθώς τα έσοδα της ενέργειας βυθίζονται, λόγω της πτώσης των τιμών και της επιβράδυνσης της παραγωγής. Εν τω μεταξύ, το Κατάρ σχεδιάζει να δαπανήσει $200 δισεκατομμύρια για έργα όπως δρόμους, κλιματιζόμενα γήπεδα και μια γραμμή του μετρό πριν από τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλου ποδοσφαίρου το 2022.

Η υποχώρηση στις επενδύσεις θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια έγκαιρη κίνηση. Το άφθονο ρευστό οδήγησε το εμιράτο σε ηγετικό ρόλο στην περιοχή, αφού αποτέλεσε τον κύριο χρηματοδότη των αραβικών εξεγέρσεων.  Τις τελευταίες εβδομάδες, διαδηλωτές έκαψαν σημαίες του Κατάρ εκφράζοντας έτσι την αντίθεση τους στην παρέμβαση στα εσωτερικά προβλήματα των χωρών τους.

Το Κατάρ χρησιμοποίησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατείχε στον τομέα της ενέργειας για να μετεξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κέντρο λήψης οικονομικών αποφάσεων και επιρροής της πολιτικής στη Μέση Ανατολή σε λιγότερο από μια δεκαετία.
Πέρυσι, ώθησε την Glencore International Plc να αυξήσει την προσφορά της για την ελβετική εξορυκτική  Xstrata Plc για μια αγορά 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κυβέρνηση έδωσε οικονομική ενίσχυση σε Λίβυους και Σύρους αντάρτες και έχει υποσχεθεί 8.000.000.000 δολάρια για την υποστήριξη της ηγεσίας των ισλαμιστών της Αιγύπτου. Το εμιράτο έχει δαπανήσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την στήριξη των αντικαθεστωτικών στην Συρία και για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και ήταν το πρώτο αραβικό κράτος που φιλοξένησε την αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης της Συρίας.
Η οικονομία των $183 δισεκατομμυρίων, κατατάσσει το Κατάρ στην κορυφή των πλουσιότερων στον κόσμο με βάση το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά κάτοικο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κι ενώ η ροή των μετρητών είναι ακόμη εντυπωσιακή, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας φαίνεται να επιβραδύνεται καθώς οι εξαγωγές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σημειώνουν πτώση. Οι τιμές του πετρελαίου Brent έχουν μειωθεί κατά 5,8 % αυτό το έτος .

Η Citigroup εκτιμά ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της χώρας, που αποτελεί την μεγαλύτερη εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, θα μετατραπεί σε έλλειμμα μέχρι το 2015.
Η επικείμενη μείωση των δαπανών του Κατάρ έρχεται επίσης εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας λόγω της επιρροής και παρέμβασης του εμιράτου στα εσωτερικά άλλων χωρών.

Τα χρήματα του Κατάρ προήλθαν κατά κύριο λόγο από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και την παραγωγή φυσικού αερίου, βοηθώντας το μέλος του ΟΠΕΚ να σημειώσει κατά μέσο όρο πλεόνασμα του προϋπολογισμού πάνω από 8% του ΑΕΠ μεταξύ 2008 και 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.
Οι επενδύσεις στο εξωτερικό φτάνουν κατά μέσο όρο σε ύψος 60 δισεκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων ετησίως, όπως ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του τον περασμένο Ιανουάριο.
Το Κατάρ απέκτησε το 95% του Shard στο Λονδίνο, που είναι το ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης, ενώ η Qatar Holding LLC, μέλος της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ, αγόρασε το πολυκατάστημα Harrods στο Λονδίνο για £1,5 δισεκατομμύρια ένα χρόνο αργότερα.
Η χώρα αγόρασε επίσης συμμετοχές σε εταιρείες όπως η Barclays, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα από πλευράς περιουσιακών στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Credit Suisse Group AG, και Tiffany & Co, το νούμερο 2 στη λιανική πώληση κοσμημάτων πολυτελείας.

Η Qatar Holding παρενέβη για να υποστηρίξει την Barclays μετά την οικονομική κρίση του 2008 και τώρα κατέχει το 6,3% της τράπεζας, αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ενώ στην Γαλλία αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα Paris Saint-Germain το 2011 και χρηματοδότησε αγορές παικτών όπως ο David Beckham και ο Zlatan Ibrahimovic. Η ομάδα κατέκτησε το γαλλικό πρωτάθλημα μετά από 19 χρόνια. .
Παράλληλα, το κρατικό επενδυτικό ταμείο είναι σε συζητήσεις για να αγοράσει θρυλικά ξενοδοχεία σε Λονδίνο και Ρώμη. Παρόλα αυτά η Citigroup βλέπει ότι σύντομα πρόκειται να σημειωθεί επιβράδυνση. Μια πτώση στην παραγωγή πετρελαίου και ένα μορατόριουμ της κυβέρνησης για την περαιτέρω παραγωγή φυσικού αερίου μπορεί να οδηγήσει σε “μέτρια” δημοσιονομικά ελλείμματα μεταξύ 2015 και 2017, ενώ τα χρήματα από την κυβέρνηση στο κρατικό επενδυτικό ταμείο θα αρχίσουν να μειώνονται. Η Roubini Global Economics εκτιμά ότι το Κατάρ θα ανακοινώσει έλλειμμα εντός τριών έως πέντε ετών.
Καθώς ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Κατάρ σχεδιάζει να κατασκευάσει ηλιακά γήπεδα, περισσότερα ξενοδοχεία καθώς και σιδηροδρομικό δίκτυο και μετρό αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τις δαπάνες κατά περίπου 18%, ενώ τα προβλεπόμενα έσοδα είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 6%, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2014. Αυτό θα περιορίσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 6,6% της οικονομικής παραγωγής, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.