«Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναβαθμίστηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 καθώς η χώρα πλησιάζει σε μία επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα του ESM ενώ η διαρκής οικονομική ανάπτυξη ευνοεί τη βιωσιμότητα του χρέους», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, στον απόηχο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

«Η βιωσιμότητα του χρέους υποστηρίζεται επίσης από ένα ρεκόρ πρωτογενών πλεονασμάτων της κυβέρνησης, την προσδοκία μας για σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι το 2020 και κατά μία έννοια μειωμένοι πολιτικοί κίνδυνοι», επισήμανε ο οίκος Fitch.

«Η αναβάθμιση του Fitch αποδεικνύει ότι ο Οίκος Αξιολόγησης δεν ανησυχεί τόσο για την απαισιόδοξη εκτίμηση του ΔΝΤ σχετικά με τις προοπτικές της χώρας. Στην έκθεσή του υπογραμμίζεται ότι η δημοσιονομική απόδοση της χώρας αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τη λήξη του προγράμματος. Οι ελληνικές κυβερνήσεις βλ=έβαια θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις και να ακολουθούν την δημοσιονομική οδό που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους πιστωτές για να καθησυχάζουν τους επενδυτές».

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, τα ελληνικά ομόλογα είναι ακόμη ευάλωτα σε εξωτερικούς κινδύνους, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντική τη διατήρηση της δημοσιονομικής ατζέντας και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Όπως εξάλλου σημειώνει το πρακτορείο, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης μετά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εξασφάλιση από τις 21 Αυγούστου, την επομένη δηλαδή της λήξης του προγράμματος διάσωσης.

Η ΕΚΤ θα καταργήσει το waiver που εξαιρεί τα ελληνικά ομόλογα από έναν κανόνα σύμφωνα με τον οποίο όλες οι εξασφαλίσεις πρέπει να είναι επενδυτικού βαθμού. Η εξαίρεση εξαρτιόταν από την τήρηση από ελληνικής πλευράς του προγράμματος βοήθειας.

Με το ελληνικό χρέος να έχει βαθμολογία χαμηλότερη από τον επενδυτικό βαθμό από όλους τους οίκους, οι τράπεζες θα πρέπει να αντικαταστήσουν τη ρευστότητα τους με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ (4 δισεκατομμύρια δολάρια) με πιο ακριβές πηγές χρηματοδότησης, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ των οίκων αξιολόγησης, o οίκος Moody’s δεν έχει αλλάξει την αξιολόγησή του από τον Φεβρουάριο, πολύ πριν την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και την απόφαση του Ιουνίου. Αντιθέτως, ο S&P Global Ratings ήταν ο πρώτος οίκος που αντέδρασε μετά την απόφαση του Eurogroup και ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μία βαθμίδα σε Β+.

Reuters: Ακριβότερη η χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες με την άρση του waiver

Η απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται πλέον ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελεί μία κίνηση που θα αυξήσει το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, τονίζει στο μεταξύ το πρακτορείο Reuters κινούμενο στο ίδιο μήκος κύματος.
«Η άρση του waiver μπορεί να αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες να αναζητήσουν μία πιο ακριβή πηγή χρηματοδότησης μέσω του ELA. Εν τούτοις, η λήξη του προγράμματος αποτελεί κομβικό σημείο και ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι επαρκώς υγιής για να σταθεί στα πόδια της. Επομένως, μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, αντισταθμίζοντας το πρόσθετο κόστος χρηματοδότησης» σημειώνει το Reuters. Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται λίγο περισσότερα από 8 δισεκ. από την ΕΚΤ και τώρα θα πρέπει να υποβάλουν ένα άλλο είδος εγγύησης για να διατηρήσουν την πρόσβασή τους σε αυτό το ποσό. Ωστόσο, πηγή που γνωρίζει την υπόθεση δήλωσε ότι η στροφή προς τον ELA θα είναι περιορισμένη και ότι το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες που είναι στο 8,4 δισεκ. ευρώ δεν θα αυξηθεί.

Financial Times: Ουδείς πιστεύει ότι η άρση του waiver θα οδηγήσει στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης εντός του μήνα θεωρείται ως ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη λήξη της κρίσης στην πιο βεβαρημένη οικονομία της ευρωζώνης. Όμως για τις ελληνικές τράπεζες, το τέλος του προγράμματος σημαίνει ότι θα είναι λίγο πιο δύσκολο για αυτές να διασφαλίσουν φθηνή πίστωση. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με την πολιτική της ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα δεν θα δέχεται πλέον τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου.

Έως τώρα μολονότι η Ελλάδα δεν διέθετε αξιολόγηση “επιπέδου επένδυσης”, συμμετείχε στο πρόγραμμα της ΕΚΤ εξαιτίας του waiver που είχε αποφασισθεί.

Κανείς ωστόσο δεν πιστεύει ότι η άρση του waiver θα οδηγήσει στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών. Εάν οι τράπεζες επιθυμούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα δάνεια με μηδενικό επιτόκιο της ΕΚΤ, μπορούν να καταθέτουν ως εγγύηση ομόλογα που ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα αντί για ομόλογα του δημοσίου. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ελαφρώς πιο ακριβά δάνεια με επιτόκιο 1,5% από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA.