Από την αρχή του ξεσπάσματος της κρίσης πολλές αναλύσεις επισήμαιναν την εξωγενή αιτία του οικονομικού σοκ – ένας ιός που προσβάλλει τον άνθρωπο – τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υγειονομικών κρίσεων (κάνουν τον κύκλο τους σύντομα) και έσπευδαν να καθησυχάσουν ότι η επαναφορά της οικονομίας δε θα έπαιρνε χρόνια, αλλά μήνες – ή έστω τρίμηνα

Η ιδέα της ανάκαμψης σε σχήμα V, όπου μια οικονομία μετά από μια ραγδαία ύφεση «αναπηδά» κι επιστρέφει στην πορεία της πριν από την κρίση, είναι ενσωματωμένη στα μοντέλα των κεντρικών τραπεζών και είναι εδραιωμένη στη σκέψη των επενδυτών.

Δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μια ανάλυση του Bloomberg Economics επί 36 υφέσεων από το 1965 μέχρι σήμερα σε όλες τις χώρες του ομίλου των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G7 ) καταλήγει σε ζοφερά συμπεράσματα:

Υποδηλώνει ότι μια ανάκαμψη σε σχήμα L είναι πιο πιθανή από μια V.

Με τον πλανήτη να αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων Covid αυτόν τον χειμώνα, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά πιο μακροπρόθεσμες ζημίες από ό, τι εκτιμούσαν οι πρώτες αλλά και πρόσφατες αναλύσεις και προβλέψεις.

Οι πρώτες ανοιξιάτικες εκτιμήσεις που περιέγραφαν ένα τέταρτο τρίμηνο στο οποίο οι συνέπειες θα είχαν σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί είναι πλέον παρωχημένες.

Επιπλέον λόγω της φύσης των επιπτώσεων του κορωνοϊού -τα λοκντάουν, τη μαζική συντονισμένη στροφή της κατανάλωσης στο ηλεκτρονικό εμπόριο και την αντίστοιχα συντονισμένη μετατόπιση από τα επαγγελματικά ταξίδια στις τηλεδιασκέψεις – η οικονομία έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί.

Η αναπροσαρμογή των αλυσίδων εφοδιασμού, η μετατόπιση του βάρους σε κλάδους με τεράστια συγκέντρωση εταιριών διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στο οποίο οι προηγούμενες προβλέψεις για την οικονομική δραστηριότητα είναι πλέον άκυρες, ο κόσμος κινείται σε ένα νέο σημείο ισορροπίας.

Η ίδια η επιστροφή «στο σημείο πριν την κρίση» ανεξαρτήτως χρόνου τίθεται σε αμφισβήτιση.

Σε αυτό το πλαίσιο ακόμα και οι τρέχουσες προβολές για την οικονομική δραστηριότητα – η κίτρινη γραμμή στο παρακάτω διάγραμμα, είναι βέβαιο ότι θα διαψευστούν.