Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Καραβάνι ολόκληρο από διεθνείς συλλέκτες έκανε.. κατάβαση από την έκθεση Τέχνης της Βασιλείας, στο μικρό νησάκι του Αργοσαρωνικού για να δώσουν και πάλι το παρών σε αυτό που έχει εξελιχθεί πλέον σε παράδοση για τους ανθρώπους της τέχνης.

Όπως μεταδίδει σήμερα το Bloomberg, έχοντας λάβει την πρόσκληση από τον βιομήχανο Λεωνίδα Ιωάννου (γνωστού ως Δάκη) και τον εφοπλιστή Γιώργο Οικονόμου, οι σημαντικότεροι διεθνείς συλλέκτες, ντίλερς έργων τέχνης και έφοροι έσπευσαν στην Ύδρα, αλλά και σε υπερπολυτελείς βίλες της Αθήνας για να αποθεώσουν τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες.

Η λίστα περιελάμβανε 400 υψηλούς προσκεκλημένους και το δείπνο δόθηκε σε ένα τραπέζι μήκους… 120 μέτρων που τοποθετήθηκε σε ένα πέτρινο μονοπάτι από τα πολλά του νησιού.

Κι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. Τα τελευταία 5 χρόνια η Ύδρα έχει καθιερωθεί ως απαραίτητη στάση για τον κόσμο της Τέχνης και, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν ευχάριστο ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ των δημοπρασιών Βασιλείας και Λονδίνου που είναι και τα δυο κορυφαία events της σεζόν για τους συλλέκτες της Ευρώπης. Δίνει επίσης και μια γεύση για το πώς λειτουργεί το εμπόριο τέχνης σε μια αγορά 47 δισ. ευρώ, όπου οι σχέσεις μεταξύ ιδιοκτητών γκαλερί, εφόρων και συλλεκτών είναι κάποιες φορές πιο σημαντικές για τη διαμόρφωση των τιμών από τα ίδια τα έργα.

Ιωάννου και Οικονόμου είναι οι δύο κορυφαίοι προστάτες της σύγχρονης Τέχνης για την Ελλάδα και χρηματοδοτούν τα εγκαίνια των εκθέσεων των καλλιτεχνών Rashid Johnsons και  Pawel Althamer. Στη συνέχεια, ο Λ. Ιωάννου μετέφερε  μερικούς καλεσμένους από την Υδρα στην Αθήνα με το ιδιωτικό του γιοτ, που ξεχωρίζει λόγω των έντονων σχεδίων και χρωμάτων που σχεδίασε επάνω του ο   Jeff Koons.

“Η Ελλάδα έχει καθιερωθεί στον νέο σημαντικό σταθμό του Ιουνίου για τους Ευρωπαίους”, τονίζει ο  Robert Manley, διευθυντής της μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου Κρίστι’ς στη Νέα Υόρκη.”Πηγαίνεις στη Βασιλεία, μετά στην Ελλάδα και στη συνέχεια στο Λονδίνο για τις δημοπρασίες”.

O Ιωάννου με τη σύζυγό του Λιέττα, ποζάρουν δίπλα σε κούκλες που απεικονίζουν του ίδιους τις οποίες φιλοτέχνησε ο Πολωνός καλλιτέχνης, Pawel Althamer

Στο δείπνο του Ιωάννου στην Ύδρα οι ντίλερς από το Βερολίνο μέχρι τη Βραζιλία αντάλλαξαν απόψεις, προμοτάρισαν νέα έργα, έδειξαν δείγματα της νέας δουλειάς κορυφαίων καλλιτεχνών.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι ο Λεωνίδας Ιωάννου (ή Δάκης), ο 74χρονος βιομήχανος όπως αναφέρει το Bloomberg, επικεφαλής της  Joannou & Paraskevaides Overseas, συλλέγει έργα τέχνης εδώ και 30 χρόνια
Τα έργα τέχνης κατακλύζουν το σπίτι του, όπως αυτό το τεραστίων διαστάσεων γλυπτό του Ιταλού καλλιτέχνη Roberto Cuoghi.

Από την πλευρά του, ο 61χρονος εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου έχει τον δικό του εκθεσιακό χώρο στην Αθήνα που είναι ανοιχτός για το κοινό από το 2012. Ο CEO της DryShips εγκαινίασε την έκθεση του Αμερικανού Rashid Johnson “Magic Numbers”με ένα δείπνο στην έπαυλή του.

Το παρών έδωσε πλήθος εκπροσώπων της Τέχνης από κάθε γωνιά της γης. Όπως λέει ο ίδιος δείχνοντας πίνακες των Max Beckmann, Georg Baselitz και Jean Dubuffet που στολίζουν τους τοίχους, “αυτά τα έργα τα αγαπώ και δεν τα πουλώ ποτέ”.

Ένα από τα αποκτήματα του είναι και ο προπολεμικός καμβάς του Ιάπωνα καλλιτέχνη  Kazuo Shiraga, γνωστού για το γεγονός ότι ζωγραφίζει με το πόδι. Το απέκτησε έναντι 2,85 εκατ. δολαρίων.