«Βουτιά» 5% καταγράφουν οι τιμές πετρελαίου στη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών, μετά την αποτυχία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να έλθουν σε συμφωνία για το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού υποχωρούν κατά 4,73% στα 38,45 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως και 5,7%. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Brent υποχωρούν κατά 4,27% στα 41,26 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα καταγράψει πτώση πάνω από 5%.

Η πτώση του πετρελαίου άσκησε μεγάλες πιέσεις στις ενεργειακές μετοχές της Ασίας.

Αιτία της αποτυχίας είναι η διαμάχη της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, μια σύγκρουση που αναβιώνει τους φόβους των επενδυτών ότι οι χώρες θα εμπλακούν σε έναν «πόλεμο τιμών» για να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά.

«Η αξιοπιστία του OPEC για τον συντονισμό της παραγωγής είναι πλέον πολύ χαμηλή. Όμως η διαμάχη δεν έχει να κάνει μόνο με το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας. Έχει να κάνει με την πολιτική στην περιοχή» υποστηρίζει ο Peter Lee, αναλυτής πετρελαίου στην BMI Research, τμήμα της Fitch.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley η έλλειψη συμφωνίας «καταδεικνύει την κακή σχέση μεταξύ των μελών του OPEC, γεγονός που μας οδηγεί σε ρίσκο να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη προσφορά».

Η συνάντηση της Κυριακής είχε στόχο να οριστικοποιήσει τη συμφωνία για το «πάγωμα» της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου έως τον Οκτώβριο του 2016.

Ωστόσο, η επιμονή της Σ. Αραβίας, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, να ζητήσει τη συμμετοχή του Ιράν, το οποίο δεν βρισκόταν καν στη συνάντηση, έβαλε την «ταφόπλακα» στη συμφωνία.

Παρά την πτώση πάντως ορισμένοι αναλυτές είναι αισιόδοξοι.

Σύμφωνα με τον Miswin Mahesh, αναλυτή πετρελαίου στην Barclays, υπάρχει περιθώριο στήριξης για τις τιμές.

«Η πραγματική αγορά πετρελαίου δεν είναι σε τόσο κακή κατάσταση. Δεν νομίζω η τιμή να πέσει κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι πριν ανακάμψει» υποστηρίζει. Για το β’ τρίμηνο του έτους η επενδυτική τράπεζα θέτει στόχο τα 36 δολάρια το βαρέλι.