Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Επί 28 χρόνια κανείς δεν τον είχε ενημερώσει ότι χρωστάει, του χορηγούσαν ασφαλιστική ενημερότητα και τώρα του έβγαλαν αναδρομική οφειλή ύψους 136.256,29 ευρώ, την οποία θα έπρεπε να πληρώσει σε 20 ημέρες για να μην του κατάσχουν το σπίτι…

Δεν έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος από την αποκάλυψη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που το «ΘΕΜΑ» παρουσίασε προ δύο εβδομάδων για το «ξήλωμα» του ΕΦΚΑ (σ.σ. νόμου Κατρούγκαλου) και, όπως παρουσιάζουμε σήμερα, πλήθος είναι οι περιπτώσεις ασφαλισμένων με αδυναμία να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Ταμείου, στους οποίους αποστέλλονται ατομικές ειδοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών με απειλές κατά της περιουσίας τους και άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος τους.

Πρόκειται όμως για περιπτώσεις για τις οποίες τα δικαστήρια κρίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα εκ μέρους του ΕΦΚΑ και όχι κατασχέσεις επειδή δημιουργούνται συνθήκες ανεπανόρθωτης βλάβης των ασφαλισμένων. Εχουμε δηλαδή ένα δεύτερο μπλοκάρισμα από τη μεριά της Δικαιοσύνης, σε χαμηλότερο βεβαίως βαθμό του ΣτΕ, ως προς έναν κακοσχεδιασμένο νόμο που ταλαιπωρεί τους Ελληνες. Ενώ λοιπόν το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του περίφημου νόμου έχει μουδιάσει κυβέρνηση και θεσμούς, οι περιπτώσεις όπου πολίτες βρίσκονται στον αέρα για οφειλές που δεν είναι σαφείς αλλά και οι απειλές κατασχέσεων εξελίσσονται σε δύσκολη εξίσωση. Και φυσικά οδηγούν απροετοίμαστους για τέτοιες περιπέτειες ανθρώπους στα δικαστήρια με κόστος οικονομικό και ψυχολογικό.

28 χρόνια δεν τον ενημέρωσαν ότι χρωστάει

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που παρουσιάζουμε σήμερα, η οποία καταδεικνύει τα λάθη του ΕΦΚΑ, τον τρόπο που οδηγεί σε αδιέξοδα πολλούς ασφαλισμένους και για την οποία παρενέβη υπέρ του ασφαλισμένου προ ημερών η Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τον Μάρτιο του 2016 (καπνεργάτης από το 1977) βρέθηκε σε δίνη επειδή διατηρούσε πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ από το 1989 σε χωριό του Αγρινίου. Με έναρξη εργασιών την 8η Μαρτίου 1989 στη ΔΟΥ της περιοχής του, ουδέποτε του ζητήθηκε βεβαίωση εγγραφής σε ασφαλιστικό φορέα. Συγκεκριμένα, τον είχαν ενημερώσει, όπως και πολλούς άλλους εκείνα τα χρόνια, ότι δεν απαιτούνταν κάτι τέτοιο διότι η δραστηριότητα ασκούνταν σε περιοχή κάτω των 2.000 κατοίκων. Σε άλλες περιπτώσεις, η έναρξη στη ΔΟΥ προϋποθέτει τη βεβαίωση εγγραφής σε ασφαλιστικό φορέα. Να όμως που μετά από 28 χρόνια, χωρίς κανένας να τον έχει ενοχλήσει ή να του έχει κοινοποιήσει κάποιο σχετικό έγγραφο ότι υποχρεούται σε ασφάλιση ή ότι οφείλει εισφορές, κι ενώ ούτε ο αρμόδιος ασφαλιστικός φορέας, το ΤΑΕ, ούτε και ο ΟΑΕΕ τον έχουν ενημερώσει, σήμερα βρίσκεται με μια τεράστια αναδρομική οφειλή στην πλάτη, ύψους 136.256,29 ευρώ. Μάλιστα ακόμα και όταν το 2013 χρειάστηκε ασφαλιστική ενημερότητα, αυτή του χορηγήθηκε κανονικά, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, ενισχύοντας τη θέση ότι δεν ενημερώθηκε ως όφειλε.

Ξαφνικά λοιπόν κλήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Μη Μισθωτών Αχαΐας, Α’ Περιφερειακό Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας του ΕΦΚΑ, να πληρώσει το εξωφρενικό ποσό των 136.256, 29 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές από 1/10/1996 έως και 21/9/2017, για το οποίο κανένα άλλο στοιχείο δεν προσκόμιζε το Ταμείο. Στις 12 Οκτωβρίου 2017 βεβαιώθηκε η οφειλή και πάλι χωρίς καμία γνωστοποίηση και εν τέλει επιδόθηκε 15 ημέρες μετά με συστημένη επιστολή η ατομική ειδοποίηση από το ΚΕΑΟ Πατρών, με την οποία καλούνταν εντός 20 ημερών να καταβάλει το ποσό αλλιώς θα προχωρούσαν σε κατάσχεση εις βάρος του. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ούτε όταν προχώρησε σε διακοπή εργασιών στη ΔΟΥ Αγρινίου του χορηγήθηκε βεβαίωση χρεών προς τον ΕΦΚΑ, ενώ ο ίδιος ουδέποτε αιτήθηκε σύνταξη λόγω της εργασίας του ως ιδιοκτήτης ΠΡΟ-ΠΟ λαμβάνοντας μια απλή σύνταξη του ΙΚΑ 823 ευρώ μηνιαίως και έχοντας ένα σπίτι αξίας 18.879 ευρώ.

«Βροχή» απαιτήσεων

Η συγκεκριμένη περίπτωση φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ο κανόνας, καθώς χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις όπου οι συγχωνεύσεις που επέφερε ο ΕΦΚΑ οδήγησαν σε αναδρομικές απαιτήσεις μεγάλων -ή ακόμη και αδύνατον να εισπραχθούν- ποσών από ανυποψίαστους ασφαλισμένους. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και για όσους έχουν κατά καιρούς πάρει εξαιρέσεις παράλληλης μισθωτής απασχόλησης και δελτία παροχής υπηρεσιών, καθώς και σε ειδικές περιπτώσεις, όπως αυτή που περιγράψαμε. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς ήδη από τις αρχές του έτους οι οφειλές έχουν προωθηθεί στο ΚΕΑΟ και οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν ποσά τα οποία δεν δύνανται. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, κυκλώματα φοροτεχνικών μαζί με επίορκους δημόσιους λειτουργούς φτάνουν μέχρι και στο σημείο να καλούν βραχυκυκλωμένους ασφαλισμένους που ξαφνικά τους ζητούν να πληρώσουν τεράστια ποσά σε διακανονισμούς έχοντας στήσει ένα πρωτότυπο πανηγύρι εκβιασμών και χρηματισμών.

Οπως αναφέρει η γνωστή νομικός για κόκκινα δάνεια και υποθέσεων κατά της περιουσίας Αριάδνη Νούκα, «η κρίση του δικαστηρίου, το οποίο σταθμίζοντας αφενός την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα είχε υποστεί ο συνταξιούχος και η οικογένειά του σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης και ως εκ τούτου την απώλεια της μοναδικής του κατοικίας, έκρινε ότι δεν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος προστατεύοντας πλήρως και απόλυτα την περιουσία του συνταξιούχου και της οικογένειάς του. Ξέρετε, δεν είναι δυνατόν λόγω παραλείψεων και λαθών ενός κακού νόμου να εξοντώνονται ή να απειλούνται πολίτες».