«Αυτά είναι μέτρα που έχουμε προϋπολογίσει και τα αντέχουμε», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, παραθέτοντας τα σχέδια της κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Αναλυτικά, ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει, με βάση και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις να εφαρμόσει από το 2025 με τον νέο προϋπολογισμό:

  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% με κόστος 215 εκατ. ευρώ
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 120 εκατ. ευρώ
  • Μόνιμη επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης με κόστος 100 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση στεγαστικού επιδόματος με κόστος 15 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση συντάξεων με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ
  • Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι όλα μαζί τα μέτρα φτάνουν περίπου τα 870 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο υπουργός.

«Ερχόμαστε από τον Απρίλιο και σας λέμε με σχετική ακρίβεια πώς θα κινηθούμε το 2025. Αυτό δείχνει ότι έχουμε ένα επιτελείο, που δουλεύει συστηματικά, λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ», σημείωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα την επόμενη χρονιά θα είναι και πάλι ίσος με το 2,1% του ΑΕΠ. «Θα μείνουμε στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Θα συνεχίσουμε τη σοβαρή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, που είναι θεμέλιο για τη γενικότερη προσπάθεια στην οικονομία», πρόσθεσε.

«Προφανώς η Ελλάδα δεν είναι σε μία γυάλα και επηρεάζεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Έχοντας περάσει την κρίση του κορονοϊού λόγω του οποίου είχαμε μία σοβαρή ύφεση, έχοντας περάσει και την ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία έχει αντέξει. Συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις μας σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που λένε ότι τα υπερπλεονάσματα πρέπει να τα κρατάς για δύσκολες χρονιές, ώστε να έχουμε στιβαρή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.

Έως τώρα έχουμε πιάσει όλους τους στόχους, κάνοντας μία συντηρητική διαχείριση όσον αφορά στις προβλέψεις και προσπαθούμε να έχουμε στην άκρη περισσεύματα για να στηρίζουμε τους ευάλωτους. Αυτή είναι η λογική μας, όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνος νοικοκύρης. Ακριβώς επειδή ζούμε σε ασταθές περιβάλλον, πρέπει να έχουμε στην άκρη περισσεύματα και να τα χρησιμοποιούμε στις δύσκολες στιγμές», επισήμανε ο υπουργός, μιλώντας για το διεθνές περιβάλλον.

Αναφορικά με τις επενδύσεις και τις εξαγωγές είπε, ότι τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων και της καινοτομίας, με φορολογικά και άλλα κίνητρα. «Έχουμε σημαντικό επενδυτικό κενό, αλλά και πολύ σημαντική αύξηση, ιδίως στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, όπου σημειώθηκε ρεκόρ 20ετίας. Και στις εξαγωγές έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση από οποιοδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα, αλλά πλησιάζουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», τόνισε.

Ειδικότερα, σε σχέση με την κριτική που διατυπώνεται για υψηλή συμμετοχή του Real Estate στις επενδύσεις, ο Υπουργός τόνισε ότι το ποσοστό των επενδύσεων σε ακίνητα ως προς το σύνολο των επενδύσεων μειώθηκε κατά την περίοδο 2019 – 2023 σε 35% από 42%, που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σημαντικά υψηλότερο (49,7%).

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην πολιτική για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας ότι αυτή την περίοδο «τρέχουν» 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες. «Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσες πολλές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το 2023 «είχαμε 500 εκατ. ευρώ παραπάνω έσοδα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Αναφερόμενος στις προμήθειες που επιβάλλονται στις συναλλαγές αυτές, υπενθύμισε ότι εκτός από τα κλασικά συστήματα υπάρχουν και τα συστήματα άμεσων πληρωμών, όπως είναι το IRIS με μηδενικές προμήθειες για τους πολίτες και πολύ χαμηλές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες. Ξεκαθάρισε ωστόσο «ότι αν δεν υπάρξουν το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις που όλοι ευχόμαστε, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των προμηθειών, ιδίως στις συναλλαγές μικρού ύψους».

Μιλώντας για τα εισοδήματα και τον πληθωρισμό ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός –αντίστοιχα είναι τα στοιχεία και για τον μέσο μισθό– έχει αυξηθεί σωρευτικά από το 2019 κατά 27,7%, ενώ ο πληθωρισμός το ίδιο διάστημα μαζί με την εκτίμηση για το 2024 είναι 16,5%. Δηλαδή χαμηλότερος από την αύξηση των εισοδημάτων. Τόνισε δε ότι αυτό εν πολλοίς εξηγεί και την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2023. «Ασφαλώς έχει επηρεαστεί η οικονομία από την κρίση όπως και από τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές», σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας ωστόσο ότι την ίδια στιγμή είμαστε στην κορυφή του πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αύξηση του Α.Ε.Π. «Αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση. Τα επόμενα χρόνια όπως θα αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξουμε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,5%».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με τις ευρωεκλογές, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι διττό: αφενός ότι κάποιοι στην Ελλάδα (αλλά και σε όλη την Ευρώπη) θεωρούν ότι αυτές οι εκλογές δεν έχουν τόση σημασία και αφετέρου ότι η Νέα Δημοκρατία πηγαίνει «επικίνδυνα καλά» στις δημοσκοπήσεις.

«Εμείς λέμε ότι οι ευρωεκλογές έχουν σημασία για την σοβαρή, υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση της χώρας στην ευρωβουλή, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που είχε η εικόνα της Ελλάδας την προηγούμενη δεκαετία. Έχει σημασία ποιοι θα πάνε, δεν μπορεί να εξάγουμε την γραφικότητα στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, οι ευρωεκλογές παράγουν πολιτικά μηνύματα. Αν προκύψει ένα πολιτικό μωσαϊκό, αυτό θα είναι αρνητικό για την οικονομία. Η κυβέρνηση προφανώς θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αγνοώντας το πολιτικό κόστος, αλλά το θετικό αφήγημα που υπάρχει διεθνώς για την οικονομία θα «νερώσει». Το 2023 πήραμε 41% και έκτοτε διερωτώμαι τι έχει χειροτερέψει στην οικονομία και συνολικά στη χώρα. Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαστε αλάνθαστοι και τα κάναμε όλα τέλεια, αλλά πρέπει να δούμε το πράγμα πιο ψύχραιμα και σφαιρικά», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Εν αναμονή της ετυμηγορίας του SSM για τα μερίσματα – Το «ψαλίδι» στις προσδοκίες και το «αγκάθι» του αναβαλλόμενου

Intrum: Το πρόστιμο αφορά τρεις μεμονωμένες περιπτώσεις

Ελληνικές τράπεζες: Ισχυρά τα επιτοκιακά περιθώρια – Στο 3,23% το τελευταίο τρίμηνο του 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ