Το Γραφείο Χρηματοδοτικού Μηχανισμού (FMO: Financial Mechanism Office) τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου και τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με ένα βίντεο γεμάτο Ελλάδα ( https://drive.google.com/file/d/15vJSMSt1bXbe6lJ443serEHsOWKZgCRn/view)

Ο FMO εύχεται «Χρόνια πολλά» στην Ελλάδα προβάλλοντας με το βίντεό του τη συνεργασία της χώρας μας με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Η συνεργασία αυτή έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα, καθώς Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία αποτελούν τις τρεις δότριες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EOX) μέσω των EEA Grants.

Από το 2004 ο ΕΟΧ έχει χρηματοδοτήσει έργα συνολικού ύψους 214,4 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν ως στόχο να προάγουν και να προασπίσουν τις βασικές αξίες για μια πράσινη ανταγωνιστική Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς.

O αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ιωάννης Τσακίρης, δήλωσε: «Από την πρώτη υπογραφή της συμφωνίας το 1994 ο ΕΟΧ έχει συμβάλει στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών διαφορών στην Ευρώπη μέσω της στρατηγικής συνεισφοράς των δότριων χωρών για μία Πράσινη Ανταγωνιστική Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς. Ευελπιστούμε ότι με τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και των αρμόδιων φορέων αυτή η σύμπραξη ολοένα και θα ενδυναμώνεται για μια αμοιβαία επωφελής συνεργασία».

Προγραμματική περίοδος ΕΟΧ 2014 – 2021 (EEA Grants)

Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ) αποτελεί την οικονομική συμβολή των τριών χωρών –Νορβηγίας (95,8%), Ισλανδίας (3%) και Λιχτενστάιν (1,2%)– στο πλαίσιο της Συμφωνίας EFTA για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών του ΕΟΧ και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δότριων και δικαιούχων χωρών.

Η Ελλάδα αποτελεί δικαιούχο χώρα του ΕΟΧ από τη σύστασή του, το 1994. Για την προγραμματική περίοδο 2014-2021, ο ΧΜ ΕΟΧ έχει κατανείμει συνολικά 2.8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 116.7 εκατομμύρια € έχουν διατεθεί στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς Πρωτοκόλλου 38c (Protocol 38c).

Στις 31 Οκτωβρίου του 2017, οι δότριες χώρες και η Ελλάδα υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU: Memorandum of Understanding) για την προγραμματική περίοδο 2014-2021, η οποία αφορά τη χρηματοδότηση εννέα (9) νέων προγραμμάτων. Το Μνημόνιο υπήρξε το αποτέλεσμα επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Επιτροπής Χρηματοδοτικού Μηχανισμού (FMC: Financial Mechanism Committee) επί τη βάσει των αναγκών της χώρας και των προτεραιοτήτων που αφορούσαν τη στόχευση της εν λόγω χρηματοδότησης.

Τα προγράμματα, όπως έχουν συμπεριληφθεί στο Μνημόνιο Κατανόησης, αφορούν τους παρακάτω τομείς προτεραιότητας:

Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα

Κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωση Ρομά

Τοπική ανάπτυξη και Μείωση της φτώχειας

Διαχείριση υδάτων

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – Εξοικονόμηση ενέργειας

Χρηστή διακυβέρνηση, Θεσμοί και Διαφάνεια

Άσυλο και Μετανάστευση (Ενίσχυση εθνικών συστημάτων ασύλου και μετανάστευσης)

Άσυλο και Μετανάστευση (Επείγουσες ανάγκες για την υποδοχή και ταυτοποίηση νέων αφίξεων και διαμονή ευπαθών ομάδων)

Κοινωνία των Πολιτών

Δείτε όλα τα προγράμματα και τα νέα των #eeaGrantsGR στο www.eeagrants.gr

#WorkingTogether

#WorkingTogetherforaGreenEurope

#WorkingTogetherforaCompetitiveEurope

#WorkingTogetherforanInclusiveEurope

Ακολουθείστε σε Facebook | Twitter | LinkedIn