Ένα ακόμη «χτύπημα» στην επενδυτική εικόνα της χώρας εντός κι εκτός Ελλάδος φαίνεται ότι συντελείται με το μπαράζ των δηλώσεων του τελευταίου εικοσιτετράωρου γύρω από το Ελληνικό.

Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη επένδυση που σχεδιάζεται αυτή την στιγμή στη χώρα έχει μπει και αυτή στην προεκλογική «αρένα» σχολιάζεται αρνητικά από το εγχώριο επιχειρείν, είτε από αυτούς που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία, είτε ακόμη και από αυτούς που είναι τρίτοι παρατηρητές.

Οι αντιδράσεις έρχονται μετά και τις επίσημες δηλώσεις του τελευταίου 24ώρου από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης ότι η θυγατρική του ομίλου Λάτση προσπαθεί να αλλάξει τη σύμβαση με ευνοϊκότερους ορούς και ότι η Lamda δεν έχει τα κεφάλαια προκειμένου να υποστηρίξει την επένδυση. Αφορμή στάθηκε η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση (από τις τρεις βασικές που απαιτούνται, με τις άλλες δύο να αφορούν τη Ζώνη Ανάπτυξης που περιλαμβάνει και το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με άδεια καζίνο και τη Ζώνη Πολεοδόμησης που περιλαμβάνει και τις οικιστικές χρήσεις) για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, που κοινοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στην εταιρεία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ότι “οι μάσκες έπεσαν”, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας για συνεργασία της Lamda Development με τον κ. Μητσοτάκη.

Το θέμα της αλλαγής της σύμβασης που φέρνει τώρα στο προσκήνιο η κυβέρνηση δεν φαίνεται πάντως να προκύπτει από πουθενά, πολύ περισσότερο από την στιγμή που το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development υποστηρίζουν τα τελευταία 4,5 χρόνια ότι βρίσκονται σταθερά σε συνεννοήσεις με τις αρμόδιες διευθύνσεις του Δημοσίου, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι «οι επενδυτές είναι έτοιμοι από …χθες».

Αντίστοιχα, δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα λεφτά …δεν υπάρχουν για την επένδυση όπως ισχυρίζονται από κυβερνητικής πλευράς το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας ερωτηματικά για «ανεξήγητες καθυστερήσεις» από πλευράς του παραχωρησιούχου, την ίδια ώρα που «ισχυρίζεται ότι είναι καθόλα έτοιμος». Μάλιστα, η ίδια η διοίκηση της Lamda στο πλέον επίσημο όργανο, τη γενική συνέλευση της εταιρείας κάθε χρόνο, όταν ερωτάται από τους μετόχους επισημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους και εγχώριους επενδυτές για το έργο, το οποίο είναι μοναδικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κι ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί κλίμα επενδυτικής ασφάλειας. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και η πορεία της μετοχής στο Χρηματιστήριο, ένα ακόμη θετικό «σήμα» για το πώς βλέπει η αγορά την επένδυση. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα ο παραχωρησιούχος έχει διαθέσει κεφάλαια περί τα 50 εκατ. ευρώ για το έργο και τις μελέτες για το project των 8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το… ζητούμενο κλίμα της επενδυτικής ασφάλειας φαίνεται ότι πλήττεται από τη χθεσινή Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Πάρκο, αφού όπως υποστηρίζει η Lamda στην επίσημη ανακοίνωσή της «ουσιαστικά πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης». Κι εδώ προκύπτει το αυτονόητο ερώτημα για το πώς ένας επενδυτής θα πειστεί να τοποθετήσει κεφάλαια και μάλιστα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. μόνο η επένδυση για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ) όταν θα πρέπει να λαμβάνει, βάσει της ΚΥΑ του πάρκου, γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α., καθώς επίσης και έγκρισή σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε «ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου».