Τα πολιτικά ρίσκα και η πολιτική αβεβαιότητα θα επιμείνουν στην Ελλάδα, εκτιμά σε έκθεση της η Citi επιχειρώντας μία ανάλυση για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Ωστόσο υπογραμμίζει ότι υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα πλέον δεν μπορεί να πυροδοτήσει ντόμινο μίας νέας ευρωπαϊκής κρίσης.
 
1. Η τωρινή κυβέρνηση ίσως καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα. Ήδη η συγκυβέρνηση φαίνεται ότι έχει κερδίσει τη στήριξη 8 ανεξάρτητων βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και αναζητεί άλλους 17. Μάλιστα, παρά την μέχρι τώρα αρνητική τάση η Citi δεν αποκλείει στο ενδεχόμενο τελικά προκήρυξης πρόωρων εκλογών να καταφέρει να έχει πάλι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθώς όλα τα κόμματα θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους προεκλογικά. 
 
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να μετριάσει κάποιες απ’ τις πιο αντιφατικές του πολιτικές θέσεις (κυρίως τη θέση του για κούρεμα του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας), καθώς είναι σύνηθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης μόλις λάβουν την εξουσία ή όταν θέλουν να προσεγγίσουν τους μέσους ψηφοφόρους να το πράττουν. Αυτή η μετρίαση των πολιτικών μπορεί να ενεργοποιηθεί και απ’ την ανάγκη συμφωνίας σε κοινές θέσεις με έναν πιθανό κυβερνητικό εταίρο (όπως Το Ποτάμι), διαπραγμάτευσης με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και Θεσμούς (κυρίως με την ΕΚΤ) και ρεαλισμού της κυβέρνησης. 
 
3. Πλέον το ρίσκο μετάδοσης της κρίσης απ’ την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη θα είναι σχετικά περιορισμένο. Η κατάσταση της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης είναι μοναδική από πολλές απόψεις (συμπεριλαμβανομένων του υψηλού δημοσίου χρέους, του μεγέθους της πτώσης του ΑΕΠ και το βαθμό της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόστηκε). Την ίδια στιγμή μία σειρά από ευάλωτα σημεία άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης αντιμετωπίστηκαν (κυρίως τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, αν και κατά γενική ομόλογα για δημόσια χρέη εξακολουθούν να αυξάνονται ) και επίσης έχουν προωθηθεί μία σειρά από μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές. Επιπρόσθετα είναι πλέον διαθέσιμα δίχτυα ασφάλειας (κυρίως ενέσεις ρευστότητας απ’ την ΕΚΤ) προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιθανή μετάδοση. Μάλιστα η Citi θεωρεί ότι το QE από την ΕΚΤ δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την πιθανή ελληνική αναταραχή παρά το γεγονός ότι θα απέτρεπε την Κεντρική Τράπεζα απ’ το να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. 
 
Ωστόσο επισημαίνει η Citi κάποιες συνέπειες θα υπάρξουν και σε άλλες χώρες. Ο βαθμός της μετάδοσης θα εξαρτηθεί απ’ τα ευάλωτα σημεία κάθε χώρας με την Ιταλία αυτή τη στιγμή να φαντάζει πιο ευάλωτη. 
 
 
Βέβαια η ανάλυση στέκεται στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Τονίζει δε ότι το 2015 για όλη την Ευρώπη θα έχει αυξηθεί σημαντικά το πολιτικό ρίσκο, αν και δεν αναμένει πολιτική αλλαγή, με την εξαίρεση ίσως στην Ελλάδα. Παράλληλλα πιθανόν να ενισχύσουν τις θέσεις τους ακραία και εναλλακτικά κόμματα στην Ισπανία και τη Βρετανία. Μάλιστα η προσοχή θα στραφεί στη Βρετανία λόγω του φόβου για Brexit. 
 
Σύμφωνα με την Citi ακόμα και εάν δεν λάβουν πλειοψηφία τέτοια κόμματα, η σημαντική αύξηση της πολιτικής πόλωσης αυξάνετι το ρίσκο της πολιτικής αδράνειας και αστάθειας, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες για μη φιλικές πολιτικές προς τις αγορές και τις επιχειρήσεις. 
 
Η τάση, που υπάρχει σήμερα, σύμφωνα με την Citi έχει δύο προεκτάσεις με βάση και τις εθνικές συνθήκες που επικρατούν: στην περιφέρεια της Ευρωζώνης αυξάνεται η δύναμη της άκρας Αριστεράς, πλήττοντας ουσιαστικά τα σοσιαλιστικά κόμματα. Στον πυρήνα της Ευρωζώνης, όπου το αντιμεταναστευτικό αίσθημα διευρύνεται, αυξάνεται η δύναμη των αντιευρωπαϊκών, αντισυστημικών κομμάτων. Και όλο αυτό καταδεικνύει ότι η παγκοσμιοποίηση και η ευρωπαϊκή συνοχή θα έχουν μπροστά τους μεγαλύτερες προκλήσεις.