Αντιμέτωποι με την ραγδαία αύξηση της ανεργίας, την εμβάθυνση της ύφεσης, και την διευρυνόμενη πολιτική νευρικότητα , οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που στήριζαν μέχρι τώρα τα  αιτήματα για οδυνηρές περικοπές στους  προϋπολογισμούς των χωρών με αυξημένα ελλείμματα  χαλαρώνουν τώρα τα αυστηρά προγράμματα.

Σύμφωνα με το CNBC η εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας που έφεραν τον “οικονομικό πόνο” ήρθαν εντονότερα στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα με τα τελευταία στοιχεία για την  ανεργία στις 17 χώρες της ευρωζώνης.

Σχεδόν 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, κάπου 12,2% του εργατικού δυναμικού είναι χωρίς δουλειά.

Στις δοκιμαζόμενες χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν ένα φαύλο κύκλο αυξήσεων των φόρων και περικοπών δαπανών που επέβαλαν οι Βρυξέλλες, η εικόνα για την απασχόληση των νέων είναι ιδιαίτερα ζοφερή.

Οι νεότεροι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με το κύριο βάρος των επιπτώσεων της ύφεσης.

Για παράδειγμα περίπου τα δύο τρίτα των νέων Ελλήνων δεν μπορούν να βρουν μια θέση εργασίας.

“Αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι τρομακτικά», δήλωσε ο Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics.

Περισσότερο από δύο χρόνια μετά τη στιγμή που το χρέος στην Ευρώπη έφθασε στο σημείο να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους , οι υπεύθυνοι της χάραξης οικονομικής πολιτικής έχουν κάνει κάποια πρόοδο στην ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος και στην επίτευξη καλύτερων ισορροπιών στους “φουσκωμένους” προϋπολογισμούς των κρατών μελών, σημειώνει το CNBC.

Αλλά η Ευρώπη δείχνει να έχει φθάσει στα όρια της από τις πολιτικές λιτότητας ιδίως σε ότι   αφορά τους υψηλότερους φόρους και τις περικοπές των κρατικών δαπανών που έχουν ρίξει την ήπειρο σε βαθύτερη ύφεση, με σοβαρότερες τις επιπτώσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία, που
καθώς οι οικονομίες συρρικνώνονται παράγουν χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης έχουν παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση για να βοηθήσουν  τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν την κρίση, αλλά τα χρήματα που έχουν αντληθεί είναι πολύ λιγότερα από αυτά που έδωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

 

Την ίδια ώρα όμως οι προοπτικές για αύξηση των προσλήψεων στην Ευρώπη μοιάζουν συγκρατημένες καθώς οι  τράπεζες συνεχίζουν να αποφεύγουν την χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεις, που αποτελούν περίπου το 80% των ευρωπαϊκών εταιρειών, σύμφωνα με την Steen Jakobsen, επικεφαλή οικονομολόγο της Saxo Bank.

«Υπάρχουν 26 εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη», είπε. “Φανταστείτε αν όλοι τους προσλάβουν μόνο ένα άτομο κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών. Θα μπορούσε να εξαλείψει την ανεργία των νέων. Νομίζω ότι είναι αρκετά εύκολο, αλλά η ανικανότητα των πολιτικών να αντιδράσουν είναι τεράστια.”

Η χαλάρωση για τις περικοπές των προϋπολογισμών θα δώσει στην Ευρώπη κάποια περιθώρια αναπνοής ώστε οι υπεύθυνοι της χάραξης οικονομικής πολιτικής να βρουν πιο μακροπρόθεσμες λύσεις. Αλλά μπορεί επίσης να δυσκολέψει την προσπάθεια για να προχωρήσουν
οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και να ξεκινήσει η οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Charlie Parker, συντάκτη για τις επενδύσεις στο Citywire.