Σχεδόν 10 χρόνια τώρα η Ελλάδα είναι βυθισμένη στην ύφεση, αλλά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας επιτέλους αρχίζει να βλέπει φως στο τούνελ. Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNBC σε οδοιπορικό που έκανε στη χώρα μας, ο ελληνικός λαός έχει σταματήσει να ονειρεύεται για το δικό του μέλλον.

Τα τελευταία τρία τρίμηνα, η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει και σύμφωνα με τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής επιτροπής, αναμένεται ανάπτυξη 1,6% για φέτος. Του χρόνου το θετικό αυτό μομέντουμ αναμένεται να συνεχιστεί με τις προβλέψεις να μιλούν για 2,5%, ενώ επίκειται και η ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης το καλοκαίρι. Ο κόσμος όμως στους δρόμους της Αθήνας αμφιβάλλει βαθιά για το αν θα υπάρξει πραγματική βελτίωση της κατάστασης στο ορατό μέλλον.

Όπως αναφέρει στο πρακτορείο η 29χρονη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Εύα Παυλοπούλου «Δεν ονειρευόμαστε. Είμαστε καλά, συνεχίζουμε τη ζωή μας, ξέρουμε ότι δεν ζούμε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Αν θέλεις όμως να μάθεις μια ξένη γλώσσα, αν θες να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου, να βελτιώσεις τα προσόντα σου, δεν μπορείς ή μπορείς πολύ περιορισμένα». Η ίδια βρήκε μια δουλειά με 1000 ευρώ μισθό, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσει να ζει με τους γονείς της.

Η ανεργία κυρίως στους νέους στην Ελλάδα χτυπάει κόκκινο. Το 2016 το 47,3% στις ηλικίες κάτω των 25 ετών ήταν εκτός εργασίας. Πάνω από τα δύο τρίτα του μέσου όρου για την ευρωζώνη.

Την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα, οι συνθήκες θυμίζουν πραγματική ζούγκλα, στον στενό δημόσιο τομέα ο αριθμός των υπαλλήλων μειώθηκε κατά 26% την εξαετία 2009-2015.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν το 40% των εισοδημάτων τους από το 2010 και όπως λέει ένας εξ αυτών στο CNBC μπορεί να μην ανησυχεί ότι θα μείνει άνεργος, όπως στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο δεν νομίζει ότι η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων θα βελτιωθεί, ούτε από άποψη μισθών ούτε από άποψη φορολογίας.

Ο τουρισμός αποτελεί ίσως τη μοναδική φωτεινή εξαίρεση για την ελληνική οικονομία, σημειώνει το πρακτορείο. Το α’ εννεάμηνο του 2017, τα τουριστικά έσοδα προσέγγισαν τα 13 δισ. ευρώ έναντι 11,7 δισ. την ίδια περίοδο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

Όπως αναφέρει οδηγός της Uber το καλοκαίρι έβγαλε πολλά χρήματα το καλοκαίρι, κάνοντας δρομολόγια στη Σαντορίνη.

«Λυπάμαι μόνο για τους γονείς και τους παππούδες μου που δεν μπορούν να δουλεύουν πια. Είμαι υγιής και μπορώ να κάνω και δεύτερη δουλειά, αλλά εκείνοι σταμάτησαν λόγω ηλικίας να εργάζονται και υπολόγιζαν σε μια συγκεκριμένη σύνταξη κάθε μήνα, αλλά κόπηκε κι αυτή», αναφέρει.

Αλλη μια πληγή, είναι η διαρροή λαμπρών μυαλών στο εξωτερικό, επισημαίνει το CNBC.

H 24χρονη Μαρία Χατζή σπουδάζει αυτή τη στιγμή για το δεύτερο πτυχίο τη και εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγει για το εξωτερικό.

Γενικά, η πλειονότητα των Ελλήνων αναφέρει πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση, αν και γίνονται αιτία εγκωμίων από το εξωτερικό, δεν έχουν φέρει καμιά καλή αλλαγή στην καθημερινότητά τους.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 2020. Ολη η οικονομική βοήθεια από Ευρώπη και ΔΝΤ δεν έχει καμιά ωφέλεια για τον μέσο πολίτη», αναφέρει η 24χρονη.

Η Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα, είναι μπροστά σε ένα σταυροδρόμι: από τη μια ετοιμάζεται να βγει από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο και από την άλλη  ο απλός κόσμος δεν βλέπει καμιά προοπτική βελτίωσης βραχυπρόθεσμα, ενώ μπορεί να προκύψουν και νέες εκλογές σχετικά σύντομα, προκαλώντας ακόμα περισσότερη αναταραχή. Η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις προηγείται περί τις 12 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ και ελπίζει σε εκλογές εντός του 2018, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι οι επόμενες κάλπες θα ανοίξουν κανονικά με τη λήξη της θητείας του το 2019.

Σύμφωνα με την 24χρονη φοιτήτρια, Μαρία Χατζή «ο Αλέξης Τσίπρας θα χάσει, γιατί νομίζω ότι ο κόσμος αποστρέφεται πια αυτούς που του υπόσχονται πράγματα που δεν εφαρμόζουν στη συνέχεια», για να προσθέσει όμως ότι μέχρι τώρα και η ΝΔ δεν έχει καταφέρει να απεμπλακεί από την κακή της φήμη.