Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Οι ειδικοί των χρηματιστηριακών αγορών αλλά και οι οικονομολόγοι θέτουν το ερώτημα του πότε θα ανακάμψει το ελληνικό χρηματιστήριο, μην διστάζοντας να υποστηρίξουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να μην… έρθει ποτέ.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό δίκτυο CNBC, φιλοξενεί τις απόψεις Ελλήνων χρηματιστών, με τον Ευάγγελο Χαράτση, επικεφαλής της Beta Securities, να χαρακτηρίζει τη Δευτέρα 3 Αυγούστου ως «μία κακή ημέρα για την ελληνική αγορά» και να προσθέτει ότι, λαμβανομένων υπόψη και των γενικότερων προβλημάτων της Ελλάδας, «θα χρειαστεί κάποιο διάστημα – ίσως έως τα μέσα ή προς το τέλος της εβδομάδας – ώστε η αγορά να βρει μία νέα ισορροπία. Εκτιμώ ότι το sell-off δεν θα διαρκέσει πολύ. Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος και πιστεύω ότι και αυτός θα βρει μία νέα ισορροπία».

Παράλληλα ο κ. Χαράτσης τονίζει ότι το τραπεζικό σύστημα δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από την πλευρά του ο Jonathan Loynes, επικεφαλής οικονομολόγος επί ευρωπαϊκών θεμάτων στην Capital Economics, υποστηρίζει ότι «η τεράστια οικονομική καταστροφή σημαίνει ότι το Grexit δεν έχει απομακρυνθεί. Το μέγεθος της καταστροφής που έχει επέλθει στην ελληνική οικονομία και από την επιβολή των capital controls, καθιστά λιγότερο πιθανές τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να διαμορφωθεί ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη δεν έχει εκλείψει».

Η Capital Economics εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο β’, γ’ και δ’ τρίμηνο κατά 2%, 4% και 2% αντίστοιχα, ενώ για το σύνολο του έτους στο 4%, ενώ δεν αποκλείει το 2016 η συρρίκνωση της οικονομίας να φθάσει στο 5%.