Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

(Upd) Τον κίνδυνο νέων αναταράξεων στην ευρωζώνη  ζυγίζει η επενδυτική τράπεζα Credit Suisse, σε ανάλυσή της, αυτή τη φορά με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και λαμβάνοντας υπ’ όψιν δύο δεδομένα: Την άνοδο των μη παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων και το γεγονός ότι το 2015 θα γίνουν γενικές εκλογές στη Βρετανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ είναι πιθανόν να γίνουν και στην Ελλάδα. Εχουν επίσης προγραμματιστεί περιφερειακές εκλογές σε Ιταλία και Ισπανία.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ναι μεν η ΕΚΤ έχει μειώσει το ρίσκο διάλυσης του ευρώ με τη διαβεβαίωση του Μάριο Ντράγκι ότι «θα κάνει ότι χρειαστεί» για να το αποτρέψει, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να εκλεγεί σε κάποια χώρα κυβέρνηση που θα συγκρουστεί με τους κανόνες της ευρωζώνης και έτσι θα αποκλειστεί από τη στήριξη της ΕΚΤ αλλά και του ESM.
Σε τέτοια περίπτωση θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η παραμονή  της χώρας αυτής στο ευρώ, γράφουν οι αναλυτές.
Η Credit Suisse δεν προσδιορίζει για ποια χώρα μιλάει, αλλά τονίζει ότι εκλογές αναμένονται σε διάφορες χώρες όπου καταγράφεται άνοδος «μη παραδοσιακών» πολιτικών δυνάμεων και εντοπίζει κυρίως στις εκλογές στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία καθώς και στις πιθανές εκλογές στην Ελλάδα. Υπογραμμίζει δε ότι «όλες αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να γίνουν πηγή αναταράξεων στις αγορές καθώς οι εξελίξεις θα έρχονται στο προσκήνιο».
Στην ίδια έκθεση, πάντως, και στο σημείο όπου αναλύονται οι εξελίξεις στην Ελλάδα, οι αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ προσεκτικές. Ο τίτλος είναι «Ελλάδα: Καθαρός και παρών ο κίνδυνος, αλλά με λιγότερες συστημικές επιπτώσεις», ενώ το συμπέρασμα είναι: «Ενώ πιστεύουμε ότι οι πρόωρες εκλογές θα  διαταράξουν τις αγορές, δεν πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν σε συστημική κρίση την ευρωζώνη, όπως έγινε το 2012»  (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Αναλυτικότερα, στην έκθεση αναφέρεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα αποτελέσει άμεση αιτία χρηματοπιστωτικής αναταραχής το 2015, αλλά οι εκλογές σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse, o επόμενος χρόνος κρύβει σημαντικούς πολιτικούς κινδύνους, καθώς επίκεινται εκλογές σε Βρετανία, Πορτογαλία και Ισπανία, πιθανώς και στην Ελλάδα.
Η έκθεση επισημαίνει ότι μπορεί οι αγορές να ανησυχούν για την ισχύ της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, αλλά η ελβετική επενδυτική τράπεζα θεωρεί μηδαμινές τις πιθανότητες επιστροφής στην ύφεση. Αντιθέτως, πιστεύει ότι με βάση τους οικονομικούς δείκτες, η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Και μπορεί μία πιο επιθετική πολιτική χαλάρωσης από την ΕΚΤ να θεωρείται ευπρόσδεκτη, ωστόσο τα μέτρα πιστωτικής χαλάρωσης, που εφαρμόζει ήδη η Ευρωτράπεζα, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη τιμή πετρελαίου και την πτώση του ευρώ, οδηγούν στην εκτίμηση ότι η ανάπτυξη θα είναι ελαφρώς ισχυρότερη, και όχι πιο ισχνή, το 2015.
Για την Credit Suisse ο μεγαλύτερος κίνδυνος, που θέτει η Ευρώπη στις αγορές, δεν προέρχεται από την εύθραυστη οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά από την παρατεταμένη στασιμότητα της πολιτικής της διαδικασίας.

 

Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009 και η κρίση στην Ευρωζώνη του 2010-2013 έχουν αφυπνίσει τα ριζοσπαστικά κόμματα, προκαλώντας σημαντική πτώση στη στήριξη των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων. Παράλληλα, έχουν δημιουργήσει περιθώρια για την ανάπτυξη νέων κομμάτων και κινημάτων που θα μπορούσαν να διαταράξουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα τελευταία 2,5 χρόνια, έχουν καταγραφεί εκλογικά αποτελέσματα, που δείχνουν πολύ μεγαλύτερη στήριξη στη ριζοσπαστική αλλαγή του status quo από ό,τι περίμεναν οι αγορές αρκετούς μήνες νωρίτερα: Για παράδειγμα οι εκλογές στην Ελλάδα (2012), στην Ιταλία (2013), καθώς και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στη Σκωτία (2014).

Οπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, η στήριξη στα “μη παραδοσιακά” κόμματα έχει αυξηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη από την εποχή της χρηματοοικονομικής κρίσης, αλλά πολύ περισσότερο στην προβληματική περιφέρεια, όπου η ανεργία -ειδικά μεταξύ των νέων- παραμένει υψηλή.

Οι ακαδημαϊκές έρευνες δείχνουν ότι η υποστήριξη προς τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία συνδέεται περισσότερο με το επίπεδο της παραγωγής παρά με το ρυθμό ανάπτυξης. Ετσι, αν και η Ευρωζώνη έχει εξέλθει από την ύφεση, τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής, ειδικά στην περιφέρεια, θα διατηρήσουν την πολιτική ένταση στην περιοχή για αρκετό καιρό ακόμη.

Στην Ισπανία, η δημιουργία και η άνοδος του λαϊκού κινήματος Podemos ενόψει των εκλογών τον επόμενο χρόνο καθρεφτίζει την “έκρηξη” της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2012 και το Kίνημα των 5 Αστέρων πριν από τις ιταλικές εκλογές πέρυσι. Για το λόγο αυτόν, οι αναλυτές της Credit Suisse θεωρούν ότι οι εκλογές στην Ισπανία το 2015 θα είναι το πολιτικό γεγονός κλειδί, καθώς μπορεί να προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό γενική αναταραχή.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, πάντως, κάποιες ιδιαιτερότητες χαρακτηρίζουν την κάθε περίπτωση χωριστά. Ακολουθούν δύο σημαντικοί παράγοντες:

Ωριμότητα: Οσον αφορά στην ικανότητα τους να διαταράξουν την πολιτική διαδικασία, φαίνεται ότι κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ,το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο και το Podemos είναι πιο ισχυρά όταν ακόμη είναι στα σπάργανα. Η ωριμότητα  αφορά στο κατά πόσο θα κινηθούν πολιτικά πιο κοντά στην παραδοσιακή πολιτική- όπως ο ΣΥΡΙΖΑ- ή θα μειώσουν σταδιακά την στήριξη τους- όπως φαίνεται ότι είναι η περίπτωση του “Κινήματος των 5 Αστέρων” . Μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλούσε μικρότερη αναταραχή το 2015 από ό,τι εάν είχε εκλεγεί το 2012. Η απώλεια του momentum για το Κίνημα των 5 Αστέρων– που έχει υποχωρήσει κάτω από το 20%- προκαλεί πλέον λιγότερη αναταραχή στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Με αυτή τη λογική, το Podemos έχει περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει πολιτική αναταραχή του χρόνου.

Η σημασία του εκλογικού συστήματος: Η έκταση στην οποία τα νέα πολιτικά κόμματα και κινήματα μπορούν να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό εξαρτάται από το εκλογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν.