Ως μηδαμινή χαρακτηρίζει την πιθανότητα είτε ελληνικής χρεοκοπίας, είτε εξόδου από την Ευρωζώνη η Gredit Suisse, σε έκθεσή της στις οποίες εξετάζει τις συνέπειες από τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών τόσο στην οικονομία όσο και στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Στην έκθεση του οίκου – η οποία τιτλοφορείται «Greece: Current situation and investment strategy implications» – υποστηρίζεται ότι έξοδος από την Ευρωζώνη ή χρεοκοπία θα είχε οδυνηρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, με δεδομένο ότι θα διακοπεί η οικονομική στήριξη από την τρόικα, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ, ενώ το Grexit θα οδηγήσει σε υψηλό πληθωρισμό και βαθιά ύφεση.

Όμως οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές θα είναι αρκετά σκληρές, εξαιτίας: α. Των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και β. Την ανάγκη και οι πολιτικοί κύκλοι των πιστωτριών χωρών να δείξουν ότι είναι «σκληροί» έναντι της Ελλάδας.

Το βασικό σενάριο του οίκου έχει ως εξής: καμία χρεοκοπία, κανένα Grexit και τελικώς περαιτέρω αναδιάρθρωση (επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, χαμηλότερα επιτόκια) του ελληνικού χρέους.

Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών
Παράλληλα ο οίκος αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με αρκετές δυσκολίες σχετικά με τη χρηματοδότησή τους, λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Αιτίες αυτών των δυσκολιών είναι: α. Η απόσυρση καταθέσεων, εξαιτίας των φόβων για τη σταθερότητα του συστήματος, β. Του γεγονότος ότι η φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ σταματά την 1η Μαρτίου, με τις εγγυήσεις να μην γίνονται πλέον αποδεκτές και γ. Την ανάγκη – μετά τη διακοπή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ – να στραφούν στον ELA, ο οποίος δανείζει με υψηλότερα επιτόκια (κατά 150 μονάδες βάσης).

Επίσης η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να επηρεαστεί από πολιτικές αποφάσεις όπως: α. Πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, β. Πιθανή επιβολή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών, αν και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα δεν είναι ξεκάθαρη και γ. Πιθανές πιέσεις για αλλαγή διοικήσεων (μεγαλύτερο το ρίσκο για την Εθνική Τράπεζα, καθώς η διοίκησή της έχει αλλάξει συχνά, μετά από ελληνικές εκλογές).

Πάντως η Credit Suisse εκτιμά ότι το κενό που άφησε η απόσυρση καταθέσεων μπορεί να καλυφθεί, πόσο οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Εάν, όμως, υπάρχει αποκλεισμός από την ΕΚΤ ή από τον ELA θα υπάρξει περαιτέρω φυγή καταθέσεων.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των ελληνικών τραπεζών αλλά και πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, αλλά δεν πρόκειται να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά τους.

Κατά τον οίκο θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με τη διαγραφή δανείων, προκειμένου να καθοριστεί η πραγματική επίπτωση στις τράπεζες. Πάντως μείωση της παροχής δανείων στην πραγματική οικονομία θα δημιουργήσει προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα ο οίκος τονίζει ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα βρεθούν αντιμέτωπες με έντονη μεταβλητότητα όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ενώ τυχόν διάχυση της κρίσης στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι μικρή, με δεδομένο ότι δεν διαθέτουν, πλέον, υψηλή έκθεση σε ελληνικά ομόλογα.

Ελληνικές μετοχές
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ακολουθεί αρνητική πορεία, με τον MSCI Greece να έχει υποχωρήσει σχεδόν 50% το τελευταίο 12μηνο και κορυφαίες ελληνικές μετοχές να διαπραγματεύονται κατά 95% χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν ξεσπάσει η κρίση.

Πάντως και παρά αυτήν την πορεία οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών – σε σύγκριση με αυτές της Ευρωζώνης – δεν είναι ελκυστικές, όπως σημειώνεται στην έκθεσης. Ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή οι ελληνικές μετοχές δεν είναι «buy».