Οι Έλληνες πολίτες θα ψηφίσουν υπέρ του ευρώ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, όπως σημειώνει σε report της η Credit Suisse.

Το βασικό σενάριο του ελβετικού χρηματοπιστωτικού ομίλου είναι – βάσει και των δημοσκοπήσεων που υπάρχουν – ότι στο δημοψήφισμα θα επικρατήσει το «Ναι», που στην ουσία αποτελεί «Ναι» στο ευρώ και όχι απλά στις προτάσεις των δανειστών.

Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με μία νέα κυβέρνηση, περισσότερο φιλοευρωπαϊκή, να αναλαμβάνει την εξουσία.

Αφού η νέα κυβέρνηση αναλάβει θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μαζί τους. Αποτέλεσμα θα είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια το οποίο θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Επίσης το νέο πρόγραμμα αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών – καθώς διαθέτουν πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων – , ενώ δεν αποκλείεται η δημιουργία μίας «τοξικής τράπεζας» (bad bank), προκειμένου να «καθαρίσει» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από μη εξυπηρετούμενα assets.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σε περίπτωση κατά την οποία στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «Όχι», τότε οι αναλυτές της Credit Suisse, εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει τύπωμα νέου νομίσματος. Προκειμένου να ξεδιπλωθεί όλο το φάσμα των επιπτώσεων-αντιδράσεων θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες.

Σαφώς θα υπάρξει «επίθεση» στις τράπεζες, υπό την έννοια ότι οι καταθέτες θα τρέξουν να σηκώσουν τα χρήματά του, αν και αυτό δεν θα είναι και τόσο εύκολο με δεδομένα τα capital controls.

Σε περίπτωση ενός Grexit σαφώς θα υπάρχουν επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρωζώνη με την Credit Suisse να εκτιμά ότι οι αγορές μπορεί να εκλάβουν αυτήν την εξέλιξη ως «την αρχή του τέλους» για τη ζώνη του ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, η ΕΚΤ θα φροντίσει να παρέμβει με όποιον τρόπο αυτό είναι δυνατόν προκειμένου να περιορίσει όσο το δυνατόν τη μετάδοση της κρίσης και να προστατέψει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.