Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google
Μέσω της χορήγησης νέου δανείου ύψους 5 δισ ευρώ από την τρόικα και παράλληλα μία μικρή ομολογιακή έκδοση 2 – 3 δισ ευρώ, που προωθεί η ελληνική πλευρά, θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος για το 2014, εκτιμά η Credit Suisse σε νέα της έκθεση. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου η έκθεση της τρόικα για το χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ ευρώ πιθανόν να αντιμετωπίσει το θέμα μερικώς, προωθώντας λύση για την κάλυψη μόνο των αναγκών του 2014 μέσω ενός νέου δανείου το οποίο θα ανέρχεται στα 5 δισ ευρώ. Σ’ αυτό θα μπορούσαν να προστεθούν 2 – 3 δισ ευρώ από μία έκδοση ομολόγων, στην οποία στοχεύει η ελληνική πλευρά, στον απόηχο των πετυχημένων εκδόσεων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αυτό το μήνα. Σύμφωνα με την Credit Suisse εάν επιτευχθεί κάτι τέτοιο τότε θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα για έξοδο της Ελλάδας απ’ την κρίση  και φυσικά θα βοηθήσει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών απαιτήσεων. 
 
Την ίδια ώρα ο οίκος περιμένει οι συζητήσεις για τη νέα ελάφρυνση του χρέους να ξεκινήσουν το β’ τρίμηνο, μετά την κοινοποίηση των επίσημων στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα και αφού ολοκληρωθούν οι ευρωεκλογές, αν και η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για μία λύση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. 
 
Σύμφωνα με την έκθεση το δημόσιο χρέος κορυφώθηκε στο τέλος του 2013 φθάνοντας το 176%. Το 2014 θα σταθεροποιηθεί και απ’ το 2015 θα αρχίσει να υποχωρεί. Η Credit Suisse σημειώνει πως πλέον τα επίπεδα χρέους είναι πιο ευαίσθητα στις εξελίξεις αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη και όχι τόσο με την εξέλιξη στο δημοσιονομικό μέτωπο. Επίσης το ελληνικό χρέος διαθέτουν από τις μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια λήξεις παγκοσμίως ενώ και το κόστος εξυπηρέτησης είναι πολύ χαμηλό. 
 
Ο οίκος τηρεί θετική στάση απέναντι στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και επίτευξης των στόχων προσαρμογής. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει “το 2013 ήταν το έτος καμπή” και φέτος αναμένεται η χώρα να βγει απ’ την ύφεση. Μάλιστα υπογραμμίζει πως το κλίμα στην ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων υποστηρίζει μία προοδευτική επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα. 
 
Ωστόσο υπογραμμίζει πέντε παράγοντες αρκετά επικίνδυνους: α) τη στασιμότητα που καταγράφουν τελευταία οι έρευνες για το επιχειρηματικό κλίμα μετά το ισχυρό ριμπάουντ στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς, β) η τάση αύξησης της ανεργίας παρά τα πρώιμα στάδια σταθεροποίησης που εμφανίζει, γ) οι καλές επιδόσεις των εξτρεμιστικών και λαϊκίστικων κομμάτων στις δημοσκοπήσεις, δ) η εύθραυστη πολιτική κατάσταση με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία της συγκυβέρνησης, και ε) η προβληματική σχέση με την τρόικα σε πολλά θέματα. 
 
Μάλιστα η Credit Suisse σημειώνει πως το μοναδικό χρηματοδοτικό ρίσκο που θα μπορούσε να απειλήσει την Ελλάδα σήμερα είναι μία παρατεταμένη διαφωνία με την τρόικα με την τελευταία να μην εγκρίνει την απελευθέρωση των δόσεων του δανείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως σημειώνει αν και η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να βρει λύση μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων, στην περίπτωση που η άρνηση της τρόικα παραταθεί τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε στάση πληρωμών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. 
 
Ωστόσο το βασικό σενάριο της Credit Suisse βέβαια, όπως τονίζεται στην έκθεση, δεν περιλαμβάνει κάποια μεγάλη αναταραχή στη χώρα. Η οικονομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί, η κυβέρνηση θα παραμείνει άθικτη και οι διαφορές με την τρόικα θα περιοριστούν. Βέβαια η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις και την ασκούσα οικονομική πολιτική θα παραμείνει βαρίδι για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα. 
 
 
 
Στ. Μ.