Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, αλλά ο κίνδυνος διακοπής πληρωμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει ορατός. Οι συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχόμενου θα έπλητταν την εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρώπης, και κυρίως των χρεωμένων περιφερειών, όπως της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

“Μία αθέτηση πληρωμών δεν θα ήταν καθόλου ευπρόσδεκτη στην Ευρώπη”, λέει στο CNBC ο Mark Wall, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών οικονομικών στην Deustche Bank. “Η Ευρώπη έχει φθάσει σε ένα σημείο, από όπου αρχίζει να ανακάμπτει, αλλά είναι πολύ εύθραυστη και ανομοιογενής, ενώ η κατάσταση θα είναι ρευστή για λίγα χρόνια έως ότου μπει μία τάξη”.

Εάν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν έως τις 17 Οκτωβρίου σε αύξηση του ορίου δανεισμού, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θα είναι σε θέση να βάλει περαιτέρω ρευστό στα ταμεία του.

Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι εκτεθειμένη στις συνέπειες μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού επειδή ο χρηματοοικονομικός τομέας της κι εκείνος των Αμερικανών είναι αλληλένδετα συνδεδεμένοι. “Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης”, τονίζει ο  Wall. “Υπάρχει μεγάλος βαθμός συσχετισμού με τον αμερικανικό χρηματοοικονομικό τομέα”.

Επιπροσθέτως, ενδεχόμενη στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ θα “χτύπαγε” τη μηχανή της ευρωπαϊκής ανάκαμψης: Τις ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ. Ενα αδύναμο αμερικανικό δολάριο καθιστά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές πιο ακριβές, θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της περιοχής, τη στιγμή που αρχίζουν να αποδίδουν τα οδυνηρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

“Εάν υπάρξει χρεοκοπία, κάτι απίθανο ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη. Θα είναι τόσο τεράστιο το σοκ ώστε τα ευρωπαϊκά premiums θα αυξηθούν ξανά μαζικά”, εκτιμά ο Matteo Cominetta, οικονομολόγος της HSBC.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμη χειρότερες θα είναι οι επιπτώσεις στη νότια Ευρώπη,- την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την  Πορτογαλία- καθώς η οικονομική ανάκαμψη εκτυλίσσεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη Γηραιά Ηπειρο.

Οι δύο γίγαντες της περιφέρειας, Ισπανία και Ιταλία,  ανακάμπτουν, αν και αμφότερες παραμένουν ευάλωτες λόγω πολιτικής αβεβαιότητας και αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Οπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, η ανάκαμψη της περιφέρειας εξαρτάται από την ενίσχυση των εξαγωγών, που αντισταθμίζει τις απώλειες από την υψηλή ανεργία και την χαμηλή εσωτερική κατανάλωση. Ωστόσο, εάν οι ΗΠΑ κηρύξουν στάση πληρωμών, το γεγονός αυτό αναμφίβολα θα επηρεάσει δυσμενώς την οποιαδήποτε πρόοδο.

“Ο μόνος δυναμικός παράγοντας στην Ευρώπη είναι η βελτίωση της εξωτερικής ζήτησης”, τονίζει ο Cominetta. “ Οι ΗΠΑ συνιστούν το 12% των εξαγωγών της Ευρωζώνης. Μπορεί να μην είναι από μόνο του μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο, ο αντίχτυπος μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ θα είναι παγκόσμιος και θα έχει έμμεσες συνέπειες στις εμπορικές σχέσεις ολόκληρης της Ευρώπης”.

Παράλληλα, μία επιλεκτική αμερικανική χρεοκοπία θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους δανεισμού για τις αμερικανικές τράπεζες και επιχειρήσεις, προκαλώντας σοκ το οποίο γρήγορα θα μεταδιδόταν στο χρηματοοικονομικό τομέα ολόκληρης της υφηλίου, ειδικά της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα θα ήταν τα ευρωπαϊκά επιτόκια να απογειωθούν, ειδικά στις περιφερειακές χώρες, εκτροχιάζοντας την ευρύτερη ανάκαμψη.