«Καμπανάκι» για την παγκόσμια οικονομία κρούει η ειδική έκθεση του ΔΝΤ που θα παραδοθεί στους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες του G20 στη Σύνοδο της Άγκυρας τo Σαββατοκύριακο.

Το Ταμείο προειδοποιεί ότι το πλήγμα λόγω της κρίσης στην Κίνα θα είναι μεγαλύτερο και, ως εκ τούτου, θα πρέπει οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να συνεχίσουν την ευνοϊκή νομισματική πολιτική. Ένα μήνυμα που, προφανώς, στρέφεται περισσότερο προς τη Fed, η οποία έχει διαμηνύσει ότι έως το τέλος του χρόνου θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Ταμείου, η μέτρια παγκόσμια ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αντικατοπτρίζεται σε δύο βασικούς παράγοντες: την επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών (με πρώτη και καλύτερη την Κίνα) και την ασθενική ανάκαμψη των ανεπτυγμένων.

Παράλληλα και εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, το Ταμείο απευθύνει σύσταση για την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα. Το ΔΝΤ, τονίζει επίσης ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών μεταξύ των κυβερνήσεων. Προειδοποιεί δε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη το α’ εξάμηνο του 2015 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με την ανάκαμψη του ανεπτυγμένου κόσμου να έχει εξασθενήσει.

«Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης μεταβλητότητας στις αγορές, όπου οι τιμές των εμπορευμάτων εξακολουθούν να υποχωρούν και τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών υποτιμώνται, οι αρνητικές εκπλήξεις έχουν αυξηθεί για τις από εδώ και πέρα προοπτικές, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η πρόσφατη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τις διεθνείς αγορές, οδήγησε το ΔΝΤ να επαναλάβει τη θέση του ότι οι προηγμένες οικονομίες θα πρέπει να διατηρήσουν «υποστηρικτικές» νομισματικές πολιτικές.

«Στις πιο προηγμένες οικονομίες σημαντικά κενά στην παραγωγή και πληθωρισμός κάτω του στόχου υποδεικνύουν ότι πρέπει (η νομισματική πολιτική) να παραμείνει χαλαρή, φιλική προς την ανάπτυξη και να βασίζεται σε αξιόπιστα μεσοπρόθεσμα σχέδια», αναφέρει το ΔΝΤ.

Ειδικά για τις τράπεζες της ευρωζώνης το ΔΝΤ σημειώνει πως απαιτείται αυστηρότερη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μέτρα για τη βελτίωση της αφερεγγυότητας τους. «Οι διαδικασίες κατάσχεσης αποτελούν προτεραιότητα στο θέμα αυτό», αναφέρει.

Το Ταμείο σημειώνει πως στη ζώνη του ευρώ μια καλύτερη στόχευση των προγραμμάτων κατάρτισης και ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη διάβρωση δεξιοτήτων.
Επίσης, κατά το ΔΝΤ η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι φιλική προς την ανάπτυξη. «Η διαχείριση του υψηλού δημόσιου χρέους σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού παραμένει μια βασική πρόκληση για πολλές οικονομίες. Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να παραμείνει φιλική στην ανάπτυξη και να βασίζεται σε αξιόπιστα μακροπρόθεσμα σχέδια», αναφέρει σχετικά.

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο οργανισμός είχε πει ότι η Fed πρέπει να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων έως ότου υπάρξουν υψηλότερες τιμές και υψηλότερους μισθούς, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας σε ό,τι αφορά το ύψος του πληθωρισμού μέχρι και τα τέλη του 2017.

«Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη κατά το α’ εξάμηνο του έτους ήταν 1,8%, έναντι 3,8% του β’ εξαμήνου του 2014», ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση. «Οι πρόσφατες αναθεωρήσεις των εθνικών λογαριασμών των ΗΠΑ δείχνουν ότι η αύξηση της παραγωγής την περίοδο 2012-2014 ήταν χαμηλότερη από τις προηγούμενες προβλέψεις».

Πάντως, το ΔΝΤ προσθέτει ότι αναμένει ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας κατά το β’ εξάμηνο του έτους. Το ίδιο αναμένει και για άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, μεταξύ των οποίων Ευρώπη και Ιαπωνία.

Χ.Ρ.