Ο Ιρλανδός υπουργός οικονομικών Πασχάλ Ντόναχιου ανήρτησε λίγο πριν τη 1:30 π.μ. φωτογραφία στο twitter με φόντο την οθόνη τηλεδιάσκεψης του Eurogroup

“Συνεχίζουμε να δουλεύουμε ασταμάτητα στο Eurogroup για μια κοινή οικονομική απάντηση στον Covid-19”, γράφει στο tweet.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπάρξει κοινή στήριξη σε κείμενο Γερμανίας και Γαλλίας αλλά η αντιπαράθεση μεταξύ Ολλανδίας και Ιταλίας είναι οξεία. Η Ιταλία δε θέλει όρους στο μνημόνιο του ESM, η Ολλανδία θέλει μηχανισμό προϋποθέσεων. Ωστόσο υπάρχει συμφωνία στα υπόλοιπα σκέλη του πακέτου που αναμένεται να καταλήξουν για να εισηγηθούν στους αρχηγούς κρατών – δηλαδή τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ταμείο SURE για τη χρηματοδότηση επιδομάτων διατήρησης απασχόλησης.

Η αναφορά σε κορωνοομόλογο στο ανακοινωθέν είναι κεντρική στην αντιπαράθεση μεταξύ Ρώμης και Χάγης. Σε κάθε περίπτωση η προοπτική κοινού δανεισμού θα μετατεθεί για τη συζήτηση των ηγετών. Στο τραπέζι υπάρχουν δυο προτάσεις – της Γαλλίας (πιο συμβολικής πολιτικά) και της Ισπανίας (πιο ρεαλιστικής και κοντά στο μοντέλο Fed) οι οποίες θα αποτελέσουν πόλους διαπραγμάτευσης.

Με ένα tweet o εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο, του επικεφαλής του Eurogroup, παρέπεμψε σε συνέντευξη τύπου αύριο στις 10:00 ώρα Βρυξελλών.

“ΟΙ εργασίες για μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή απάντηση πολιτικής για τον Covid-19 είναι σε εξέλιξη αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Η Συνέντευξη τύπου μεταφέρεται στις 10 πμ ώρα Βρυξελλών, Καληνύχτα”, έγραψε ο Λούς Ρέγκο.

Είχε προηγηθεί τρίωρη διακοπή και προ αυτής μαραθώνια συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για τη λήψη μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το Eurogroup ξεκίνησε στις 16:00 ώρα Ελλάδος, με τον πρόεδρο Μάριο Σεντένο, να καλεί, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του, πριν τη συνεδρίαση, τους υπουργούς Οικονομικών να «αναλάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ ενός συντονισμένου και μεγάλης κλίμακας σχεδίου ανάκαμψης» ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού.

Λίγο μετά τις 20:00 (ώρα Ελλάδος), η τηλεδιάσκεψη διεκόπη αρχικά για μία ώρα, ωστόσο ο χρόνος επανέναρξης της συνεδριάσης έπαιρνε συνεχώς παράταση, με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Eurogroup να σημειώνει ότι «εργαζόμαστε σκληρά για να υπάρξει συμφωνία». Όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία «γράψε σβήσε» του τελικού κειμένου συμπερασμάτων, παρατείνοντας την διακοπή της συνεδρίασης.

Η Ιταλία η Ισπανία και η Γαλλία εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά της με τους χειρισμούς της Κομισιόν ως προς την πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο οι Βρυξέλλες να έχουν αρχίσει να δουλεύουν επάνω σε μία στρατηγική εξόδου χωρίς ωστόσο να συζητήσουν με τις κυβερνήσεις όλων των κρατών μελών.

Την ίδια ώρα μέσω twitter, ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, δίνοντας το στίγμα της συνεδρίασης, σημείωσε ότι η συνεδρίαση θα διαρκέσει μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης για να συμφωνήσει ένα ευρύτατο πανευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για να υποστηρίξει τους ευρωπαίους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις κατά της κρίσης του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία σε μια προσπάθεια  να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ «Βορρά-Νότου» στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ανοίξει η ενδεχόμενη έκδοση ευρωομολόγου κατέθεσε νέα συμβιβαστική πρόταση για τη δημιουργία ενός Special Purpose Vehicle, ενός ταμείου για τον κορωνοϊό, το οποίο θα εκδώσει χρέος (ομόλογα) με εγγυήσεις τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα έσοδα από το ψηφιακό φόρο.

Σε αυτό το πλάισιο οι υπουργοί καλούνται να σχηματοποιήσουν μια ευρωπαική απάντηση που θα αναπτύσσεταιι σε τέσσερις άξονες ESM, SURE, EIB, Common issuing και θα αθροίζει ένα εντυπωσιακό νούμερο.

Οδικός χάρτης εξόδου της Ευρώπης από την Καραντίνα

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επρόκειτο να παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» εξόδου της Ευρώπης από την καραντίνα, ωστόσο όπως όλα δείχνουν οι επίσημες ανακοινώσεις αναβάλλονται.

«Η Επιτροπή δεν θέλει να διακινδυνεύσει και να δώσει μια ένδειξη χαλάρωσης που μπορεί να ήταν παρεξηγήσιμη» ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ, εκτιμώντας ότι μια ανακοίνωση ενδέχεται να γίνει «μετά το Πάσχα» των Καθολικών.