Ήταν μια πολιτική απόφαση συνέχισης της βοήθειας, μολονότι η δυσαρέσκεια περίσσευε σε αυτό το Eurogroup για τις καθυστερήσεις στην τήρηση των δεσμεύσεων και κυρίως στα πεδία της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και των ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρει η Deutsche Welle.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης οι εταίροι «τα έψαλαν στον Στουρνάρα», αναφέρεται, ενώ όπως σημειώνεται, σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν ήθελαν οι υπουργοί του Eurogroup ως πολιτική εκροή από τη συνεδρίασή τους ήταν ένα κλίμα κρίσης.

Στο προοίμιο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι υπουργοί εξέφρασαν σχετική αισιοδοξία, υπογραμμίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους και όλοι μαζί προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα αναταραχή στις αγορές, τονίζεται.

Το δίλημμα των εταίρων περιγράφει με τον δικό της τρόπο η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου υποστηρίζοντας ότι «στην παρούσα φάση οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ κρατούν έναν αποφασιστικής σημασίας άσσο στο μανίκι. Έχουν τα χρήματα τα οποία χρειάζεται η Αθήνα. (…) Αυτό όμως θα αλλάξει όταν η Ελλάδα θα πετύχει και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα. Όταν ο ελληνικός προϋπολογισμός θα έχει -χάρη στις δικές του δυνάμεις- θετικό πρόσημο, τότε οι δανειστές θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Και μάλιστα εις διπλούν». Ο Α. Σαμαράς δεν θα εξαρτάται πλέον από τα χρήματα των δανειστών του και θα μπορεί να κυβερνά χωρίς τα δάνεια αυτά, και οι δανειστές χάνουν το σημαντικότερο μέσο άσκησης πιέσεων για τις μεταρρυθμίσεις. Γι΄ αυτό το λόγο, οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, «η τελευταία ευκαιρία για να περάσουν μεταρρυθμίσεις. Ό,τι δεν γίνει τώρα, δεν θα γίνει ούτε αργότερα…», γράφει το dw.de