Καταμέτρηση πληγών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα για τον κορωνοϊό, θα επιχειρήσει σήμερα το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών Ecofin.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα εμφανιστεί συγκρατημένα αισιόδοξος στους ευρωπαίους ομολόγους του:

–   από άποψη κρουσμάτων και θυμάτων η Ελλάδα πάει εξαιρετικά καλά και αντιμετωπίζεται διεθνώς ως case study και παράδειγμα επιτυχίας.

–  η Ελλάδα έβγαλε με επιτυχία χθες και νέο 7ετές ομόλογο 2 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ρευστό και αυτοπεποίθηση.

–  τα στοιχεία Μαρτίου που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν ότι οι φόροι πληρώθηκαν εν πολλοίς στην ώρα τους, παρά τη γενική καχεξία, τα lockdown και τις αναστολές πληρωμών φόρων στο (αβέβαιον) μέλλον.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν θυμίζει Ιταλία ή Ισπανία και δεν βιάζεται να κάνει χρήση εργαλείων και πόρων του ESM από δανεικά.

Επιμένει όμως  ο Χρήστος Σταϊκούρας ότι απαιτείται σοκ ρευστότητας και όχι συμβατικές λύσεις από το Εurogroup και την Ευρώπη. Με προβλέψεις για διψήφια ύφεση εφέτος (-10% και άνω)  η Αθήνα θα επαναφέρει την συζήτηση για παροχή ρευστότητας σε νοικοκυριά και  επιχειρήσεις, τις παραμέτρους σύνταξης και κατάθεσης των Προγραμμάτων Σταθερότητας από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου αλλά και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα υποβάλουν έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί. Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να προβούν σε δήλωση στήριξης για την ενίσχυση των ευέλικτων κοινοτικών κανόνων και στο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα θα καλέσουν τις τράπεζες να αποφύγουν στην διανομή μερισμάτων.

Δεδομένων των προβλημάτων, αναζητείται τρόπος για τον καθορισμό των στοιχείων που πρέπει να υποβάλλουν τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, ενδεχομένως σε μια πιο απλοποιημένη προσέγγιση, λόγω αβεβαιότητος.

«Μια σοβαρή ύφεση θα είναι αναπόφευκτη. Ακριβείς προβλέψεις δεν είναι ακόμη εφικτές. Αυτό έχει συνέπειες στον συντονισμό των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις πρέπει να υποβάλλουν τα Προγράμματα Σταθερότητας στις Βρυξέλλες έως τα τέλη Απριλίου – με στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το συνολικό χρέος.  Λόγω κρίσης, αυτό δε μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Ως εκ τούτου, ενημερώσαμε τους υπουργούς Οικονομικών ότι περιμένουμε απλοποιημένα Προγράμματα Σταθερότητας τα οποία θα περιέχουν περισσότερες ποιοτικές παρά ποσοτικές πληροφορίες» δήλωσε  ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στη γερμανικά εφημερίδα Handelsblatt. Ο αντιπρόεδρος δεν αποκλείει ύφεση στην Ευρώπη φέτος χειρότερη και από το 2009.

«Η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους που ακολούθησε, έπληξε σημαντικά ορισμένες χώρες του ευρώ, κάποιες άλλες καθόλου ή μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Αυτή τη φορά αντιμετωπίζουμε μία συμμετρική κρίση σε όλες τις χώρες. Ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή οικονομία ενδέχεται να υποχωρήσει πιο έντονα αυτή τη φορά σε σχέση με το 2009» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.