search icon

Οικονομία

Εγκύκλιος ΑΑΔΕ: ΦΠΑ 6% αντί 24% στις live streaming παραστάσεις Τέχνης

Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ «σώζει» τους θιάσους και τους καλλιτεχνικούς παραγωγούς

«Παράθυρο» για να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ 24% (και αναδρομικά) ανοίγει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής  Δημοσίων Εσόδων. Με την εγκύκλιο αυτό (2053/2021) ορίζεται υπερμειωμένος ΦΠΑ 6% στις παραστάσεις που μεταδίδονται ζωντανά διαδικτυακά. Ωστόσο, ανακύπτει και  ζήτημα αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να βοηθούν περαιτέρω οι φορείς πολιτισμού που στηρίζονται στην εξ αποστάσεως παρακολούθηση των καλλιτεχνικών παραγωγών τους.

Συγκεκριμένα η  νέα Εγκύκλιος που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, έρχεται να ερμηνεύσει (και το κάνει μάλλον θετικά για τους παραγωγούς Τέχνης) την πολύπλοκη νομοθεσία του ΦΠΑ -που είναι επίσης έσοδο της ΕΕ και υπόκειται σε κοινοτικές οδηγίες.

Κανονικά στα εισιτήρια για παραστάσεις και συναυλίες  επιβάλλεται ΦΠΑ 6%. Από τη στιγμή όμως που απαγορεύτηκε η είσοδος  κοινού λόγω πανδημίας, πολλές καλλιτεχνικές παραγωγές βρήκαν σαν διέξοδο την μετάδοσή τους και εξ αποστάσεως παρακολούθησή τους διαδικτυακά από το κοινό.

Η διέξοδος αυτή ήταν μία κάποια λύση… Αλλά «σκόνταψε» στην νομοθεσία ΦΠΑ με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται με 24%!

Αυτό αλλάζει όμως με το «παράθυρο» που άνοιξε η νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ. Ξεκαθαρίζει ότι από 3.11.2020 ισχύει ΦΠΑ 6% εάν η μετάδοση γίνεται και παρακολουθείται ζωντανά, σαν να διεξαγόταν παρουσία κοινού στο θέατρο.

Ωστόσο, με βάση την κείμενη νομοθεσία,  εξακολουθεί να ισχύει ΦΠΑ 24% εάν κάποιος πληρώνει για να παρακολουθήσει μία βιντεοσκοπημένη παράσταση. Και αυτό πρέπει ενδεχομένως να αλλάξει, εφόσον απαιτηθεί για λόγους περαιτέρω στήριξης του κλάδου.

Το σκεπτικό της απόφασης επικαλείται τους νόμους και τις κοινοτικές οδηγίες και αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη

Ο «λευκός καπνός» για την Τράπεζα Πειραιώς, το «happy end» για τον Ολλανδό και τον Περιστέρη και το νέο story της Euromedica

Stoferno.gr: Η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development

Οι αριθμοί του χρέους από τον κορωνοϊό τρομάζουν: Πώς έφθασαν οι Έλληνες να χρωστούν πάνω από 234 δισ.

Exit mobile version