Οι ενδείξεις για υπερβολική ανάληψη κινδύνου καθώς και η επιβράδυνση της κερδοφορίας των τραπεζών είναι κάποιες από τoυς μεγαλύτερους κινδύνους στην περιοχή της ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ.

Η ευρωζώνη έχει αποδυθεί στην προσπάθεια να αναδυθεί από την κρίση χρέους του 2011. Όπως μεταδίδει το CNBC, η ΕΚΤ έχει λάβει μια σειρά μέτρων στήριξης από τότε για να ενισχύσει την οικονομία. Το 2018 η ΕΚΤ αποφάσισε να αποσύρει κάποια από αυτά λόγω της βελτίωσης των οικονομικών στοιχείων. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο επέστρεψε στη φιλοσοφία της χαλαρής νομισματικής πολιτικής καθώς οι τιμές και τα νούμερα της ανάπτυξης είναι αντιμέτωπα με πιέσεις.

«Τα καθοδικά ρίσκα για την παγκόσμια ανάπτυξη και την ανάπτυξη της ευρωζώνης έχουν αυξηθεί και συνεχίζουν να δημιουργούν δυσκολίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οργανισμοί όπως επενδυτικά funds και ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνου στο σημερινό περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση αιφνίδιου σοκ στην αγορά, για παράδειγμα, η πίεση αυτών των οργανισμών θα μπορούσε να εξαπλωθεί στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα – οδηγώντας σε απώλειες εταιρείες και ιδιώτες.

«Ενώ το περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου υποστηρίζει τη συνολική οικονομία, παρατηρούμε επίσης μία αύξηση στην ανάληψη κινδύνου, η οποία θα μπορούσε, μεσοπρόθεσμα, να δημιουργήσει προκλήσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

Η ΕΚΤ επισημαίνει και τους κινδύνους στην αγορά ακινήτων καθώς επισφαλείς εταιρείες αναλαμβάνουν όλο και περισσότερα δάνεια και οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να αυξάνονται σε μια σειρά χωρών.

Η ΕΚΤ αναφέρει επίσης ότι η κερδοφορία των τραπεζών στην ευρωζώνη αναμένεται πιθανότατα να επιδεινωθεί.

Η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι οι παρατυπίες των τραπεζών το προηγούμενο διάστημα σταθμίστηκε στην κερδοφορία των τραπεζών παγκοσμίως. «Ενώ οι αμερικανικές τράπεζες επλήγησαν ιδιαίτερα από το κόστος των παρατυπιών αυτών, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν πιο εκτεθειμένες από το 2015».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο , η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να φτάσει το 1,1% φέτος και το 1,2% το 2020.