Της Ελένης Στεργίου

Υπερφιλόδοξος χαρακτηρίζεται ο στόχος του προϋπολογισμού του 2017 για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις με δεδομένο το «αντάρτικο» μέσα στην ίδια την κυβέρνηση από τους «αριστερούς» υπουργούς που μέχρι στιγμής έχει λειτουργήσει ως τροχοπέδη παρά τις προσπάθειες που έγιναν από το ΤΑΙΠΕΔ. Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2017 ανεβάζει το στόχο για την επόμενη χρονιά στα 2,59 δισ ευρώ, αποτυπώνοντας παράλληλα την εισπρακτική αποτυχία του 2016

Συγκεκριμένα, το κείμενο «μαρτυρά» πως το ελληνικό Δημόσιο «έχασε» 2 δισ. ευρώ το 2016, αφού κατάφερε να βάλει στα ταμεία μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ, έναντι του στόχου για 2,5 δισ!

Παράλληλα, η υπουργοποίηση του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα διατάραξε τη ροή των οκτώ κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων του 2016, ενώ εντός του 2017 θα πρέπει “τρέξει” το νέο πρόγραμμα με γοργούς ρυθμούς η πώληση των ποσοστών της ΔΕΗ (17%) και της ΔΕΠΑ (65%).

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι επιφορτισμένο στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου με την είσπραξη συνολικά 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έως και το 2018. Ειδικότερα, είχαν προϋπολογιστεί 2,5 δισ. για το 2016, 2,2 δισ. για το 2017 και 1,1 δισ. για το 2018.

Αν και εφόσον επιτευχθεί ο στόχος εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ εντός του έτους, στη συνέχεια περνάμε στη νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων το 2017, με τους δανειστές να έχουν θέσει ως όρο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την προετοιμασία των ιδιωτικοποιήσεων των ενεργειακών επιχειρήσεων στον τομέα του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Πέρσι, οι στόχοι που είχαν τεθεί ανέφεραν ότι στα ταμεία θα μπουν έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο οι καθυστερήσεις από τις ηγεσίες του υπουργείων ήταν τελικά καθοριστικές για να μετατεθούν οι αποκρατικοποιήσεις για το 2017. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ΟΛΠ, Ελληνικό, ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επίσης, το υπουργείο Υποδομών καθυστερούσε την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και τα περιφερειακά αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να μην έχει καταβληθεί από τη Fraport το εφάπαξ τίμημα των 1,23 δισ. ευρώ. Επίσης, οι ενέργειες του πρώην υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη έφεραν την πώληση του ΔΕΣΦΑ και πιθανώς να είχαν εισπραχθεί τα 400 εκατ. ευρώ από τους επενδυτές (Socar).

Η μεταβίβαση του ΟΛΠ στην Cosco, όπου εισπράχθηκαν 280 εκατ. ευρώ και η πώληση του Αστέρα στο αραβο-τουρκικό fund Jermyn, με έσοδα 95 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και 305 εκατ στην Εθνική, κατάφεραν να δώσουν κάποια έσοδα το 2016.

Να θυμίσουμε, ότι κατά τη λειτουργία του Ταμείου από το 2011 έως και το 2016: α) υλοποιήθηκαν έργα αποκρατικοποιήσεων με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών συνολικής αξίας 6,9 δισ. ευρώ και β) εισπράχθηκαν – εκπεφρασμένα σε ταμειακή βάση – έσοδα από ολοκληρωμένες συναλλαγές συνολικής αξίας 3,4 δισ. ευρώ.

Στο ΤΑΙΠΕΔ οι ενεργειακές ΔΕΚΟ

Σύμφωνα με το τελευταίο εγκεκριμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το αργότερο έως το τρίτο τρίμηνο του 2016 το ΤΑΙΠΕΔ έπρεπε να είχε προχωρήσει στη πρόσληψη συμβούλων που θα εισηγούνταν τον τρόπο ιδιωτικοποίησης για τα ποσοστά των τριών κρατικών ενεργειακών εταιρειών, δηλαδή του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ και του 35% των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο κείμενο για τη ΔΕΗ θα πρέπει να γίνει ” η επιλογή συμβούλων μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016, που θα αξιολογήσουν τις εναλλακτικές επιλογές”, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ στις αρχές του 2017. Η ανακήρυξη της κινεζικής State Grid ως προτιμητέου επενδυτή για την απόκτηση 24% του ΑΔΜΗΕ επιταχύνει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης απόσχισης της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Για τη ΔΕΠΑ, η πώληση του 66% φαίνεται ότι θα αντικατασταθεί με εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ συνδέεται και με το θέμα εμπορίας αερίου στα δίκτυα πόλης, στο πλαίσιο του διαχωρισμού των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), όπου στο τραπέζι έχει πέσει από τους δανειστές η πρόταση για αποχώρηση από την εμπορία, χωρίς αποζημίωση.Να σημειωθεί πως η ΔΕΠΑ είναι μέτοχος κατά 51% των τριών ΕΠΑ, Ατττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, οι οποίες, όπως προβλέπει το μνημόνιο, πρόκειται να διαχωριστούν σε Εταιρίες Παροχής Αερίου, που θα ασκούν μόνον την εμπορία και σε Εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ), με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση των δικτύων.

Πιο συγκεκριμένα:

  • – Η πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς σε δύο δόσεις (51% + 16%) ολοκληρώθηκε το 2016 και εισπράχθηκε το τίμημα, το οποίο αντιστοιχεί στο 51% των μετοχών (πρώτη εκταμίευση).
  • – Η πώληση των μετοχών του Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ολοκληρώθηκε το 2016 και εισπράχθηκε το συνολικό τίμημα.
  • – Η πώληση 2 Airbus, ολοκληρώθηκε το 2016 και εισπράχθηκε το αντίστοιχο τίμημα.
  • – Ολοκληρώθηκε, το 2016, ο διαγωνισμός για την πώληση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. Το συνολικό τίμημα αναμένεται να εισπραχθεί το 2017.
  • – Η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 έτη, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017, οπότε και αναμένεται να καταβληθεί η πρώτη δόση του αντιτίμου από τους επενδυτές, ύψους 1.234 εκατ. ευρώ. Επιπλέον του τιμήματος των 1.234 εκατ. ευρώ θα καταβάλλεται ετήσιο τέλος παραχώρησης, της τάξεως των 22,9 εκατ. ευρώ για 40 έτη.
  • – Ολοκληρώθηκε η αξιοποίηση επιλεγμένων ακινήτων και εκτάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • – Ο διαγωνισμός της πώλησης του 66% της ΔΕΣΦΑ ΑΕ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2017, οπότε και αναμένεται να εισπραχθεί το αντίστοιχο τίμημα.

– Αναμένεται το τέλος της διαδικασίας πλήρωσης των αναβλητικών αιρέσεων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ. Η πρώτη δόση του τιμήματος αναμένεται να καταβληθεί το 2017.

Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη οι ακόλουθοι διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων:

  • – η πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης,
  • – η πώληση του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ,
  • – η παράταση της Σύμβασης Παραχώρησης (για 20 χρόνια) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»,
  • – η μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων,
  • – η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Μαρίνων Χίου, Πύλου και Θεσσαλονίκης (Αρετσού, Καλαμαριά) και Αλίμου,
  • – η αξιοποίηση του ακινήτου Castelo Bibelli στην Κέρκυρα, η αξιοποίηση ακινήτων σε πόλεις του εξωτερικού και στην Ελλάδα.

Τα συνολικά έσοδα για το 2017, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχονται σε 2.590 εκατ. ευρώ, όπως παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

apokr1

apokr2

apokr3