Τέλος στην ασυδοσία και σε λογιστικές «αλχημείες» με βάση τις οποίες χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες «σβήνουν» έσοδα, «γράφουν ζημιές» και «μηδενίζουν» το φορολογητέο εισόδημά τους, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση.

Οι τελικές λεπτομέρειες «κλείδωσαν» σε σύσκεψη τη Δευτέρα 30/10 στο Μαξίμου. Με βάση τις. έως χθες βράδυ. πληροφορίες, όλο το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων το οποίο ανακοινώνει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομικών και Οικονομικών εστιάζει σε τρεις στόχους:

  • αποκαλύπτονται «κρυφά» έσοδα, καθώς σφίγγουν οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι και επιβάλλεται καθολική υποχρέωση «POS παντού» για να ελέγχονται στο μέγιστο βαθμό οι εισπράξεις λιανικής.
  • «απορρίπτονται» συλλήβδην όλες οι δαπάνες που μειώνουν (πλασματικά σε μεγάλο βαθμό) τα φορολογητέα κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών, αν δεν δηλωθούν στο myDATA.
  • οι επαγγελματίες καλούνται να δηλώνουν «δια νόμου» αυξημένο εισόδημα στην εφορία και να φορολογούνται πληρώνοντας φόρους, που δε θα μπορεί να είναι λιγότερα χρήματα από όσα και δηλώνει και πληρώνει ένας υπάλληλός τους που ζει με τον κατώτατο μισθό. Όσοι δεν συμμορφωθούν και εξακολουθούν να δηλώνουν σαν έξοδα το 70% – 120% από όσα εισπράττουν, σαν έξοδα της επιχείρησης, τότε θα μπορούν να επιλέγονται για έλεγχο, ώστε να αποδείξουν ότι διαβιούν με τα εισοδήματα πείνας που δηλώνουν -πολλές φορές κάτω και από Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα των 200-420 ευρώ το μήνα.

Όλα αυτά θα οδηγούν τους ελεύθερους επαγγελματίες να μη δηλώνουν πλέον μηδενικό φορολογητέο εισόδημα (ο ένας στους τρεις) ή κάτω από 10.292 ευρώ (οι 4 στους στους πέντε). Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι θα πληρώνουν όλοι φόρο 1.100 ευρώ ο καθένας, ακόμα και ο ένας στους δύο που δεν πλήρωνε ούτε καν 1 ευρώ για φόρο εισοδήματος!

Ο «πήχης» ανεβαίνει πλέον έτσι σε τουλάχιστον 9.100 ευρώ ετησίως (το αντίστοιχο των 780 ευρώ μικτά ή 650 ευρώ καθαρά για έναν μισθωτό), τα οποία υπερβαίνουν μόνον οι κλάδοι (ΚΑΔ) των ιατρών και των ηλεκτρολόγων. Και ο υπουργός Εθνικής Οικονομικών και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε χθες (επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το σχέδιο το οποίο αποκάλυψε την Κυριακή το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ) πως «η Κυβέρνηση συζητάει ένα καινούργιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, δίκαιο, έτσι ώστε τελικά να μην υπάρχουν -όπως συμβαίνει σήμερα- εργοδότες οι οποίοι πληρώνουν λιγότερους φόρους από ό,τι ο υπάλληλός τους. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο υπάλληλος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, που αφορά το σύνολο της κοινωνίας, αλλά και όλους εκείνους τους -πολλούς πάντως- ελεύθερους επαγγελματίες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους».

Οι εισηγητές του μέτρου μιλούν για μεγαλύτερη φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη. Και αυτό διότι, όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο «όταν ένας μισθωτός υπάλληλος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ μικτά (650 ευρώ καθαρά) και δηλώνει εισόδημα ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 9.100 ευρώ (με 14 μισθούς), δεν μπορεί την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες ιδιώτες ιατροί (που εμφανίζουν τα υψηλότερα εισοδήματα από τους αυτοαπασχολούμενους) να δηλώνουν στην εφορία ότι κατά μέσον όρο βγάζουν «καθαρά» (κέρδη αφού αφαιρεθούν από τα έσοδά τους 75% σαν επαγγελματικές δαπάνες) από το ιδιωτικό τους ιατρείο μόλις 9.360 ευρώ ετησίως, δηλαδή 780 ευρώ μηνιαίως (σε δωδεκάμηνη βάση) ή … «μισθό» 667 ευρώ (σε αντιστοιχία με 14 μισθούς)!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ελάχιστο δηλωμένο (φορολογητέο) εισόδημα» θα είναι μαχητό και όχι υποχρεωτικό, αλλά όποιος επιμένει να ισχυρίζεται ότι «φυτοζωεί» από το επάγγελμά του με λιγότερα και από όσα βγάζει κάποιος που αμείβεται με τον κατώτατο, θα πρέπει να ελεγχθεί και να αποδείξει αν και πώς μπορεί να συντηρεί την οικογένειά του και τα υπάρχοντά του.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τους εισηγητές του μέτρου, αν η πλειοψηφία των επαγγελματιών συμμορφωθεί και πάψει να εμφανίζει φορολογητέα εισοδήματα της τάξεως των δύο ή τριών ή έξι χιλιάδων ευρώ ετησίως όπως σήμερα, τότε:

  • δεν θα σηκώνουν τα βάρη των φόρων μόνο «νομοταγείς» ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθοσυντήρητοι που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα.
  • οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στην προκλητική φοροδιαφυγή
  • θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα πληρώνουν περισσότεροι φόρους που δεν πλήρωναν, με αποτέλεσμα και η κυβέρνηση να μπορέσει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές για όλους –δηλαδή και οι υπόλοιποι θα πληρώνουν λιγότερα.
  • εμφανίζοντας υψηλότερα φορολογητέα εισοδήματα οι ελεύθεροι (και όχι απλά «έσοδα») δεν θα χάνουν οι μισθωτοί την προτεραιότητα σε κοινωνικές παροχές κ.λπ. (π.χ. βρεφονηπιακοί) ενώ θα μπορούν να αυξηθούν και τα επιδόματα, αφού θα δηλώνουν λιγότεροι εισοδήματα πείνας.

Διαβάστε ακόμα

Η Σταδίου ανακτά τη χαμένη της λάμψη – Ποιοι Έλληνες και ξένοι επένδυσαν σε ακίνητα (pics)

Πώς θα πάρετε αμοιβή 100 – 3.000 ευρώ με την ανανεωμένη εφαρμογή e-appodixi

Ακίνητα: Στο στόχαστρο οι μεταβιβάσεις που έγιναν μόνο με μετρητά – Πότε καταβάλλεται έξτρα φόρος 33%

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ