Οικονομία

Ενέργεια: Οι ανατιμήσεις φέρνουν αυξήσεις σε τιμές στα βασικά προϊόντα

  • newsroom


Στάση αναμονής κρατούν οι καταναλωτές περιμένοντας τις υπουργικές αποφάσεις

Απόγνωση φέρνει στους καταναλωτές το κύμα ανατιμήσεων σε φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα. Η αύξηση της τιμής της ενέργειας φέρνει και ανατιμήσεις σε βασικά είδη που έχουν ήδη γίνει αισθητές και όλοι κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας τις υπουργικές αποφάσεις που θα ελαφρύνουν τις αυξήσεις.

Η τριπλή ανατίμηση σε ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο σπρώχνει τους καταναλωτές να αναζητήσουν φθηνές λύσεις στο πρόβλημα του πώς θα ζεσταθούν το χειμώνα. Air condition και τζάκια αποτελούν εναλλακτικές που οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν όπως μπορούν, σε περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου ξεφύγει.

Το ρεύμα αύριο θα πωληθεί 171 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό που κατέγραψε τον περασμένο μήνα, όπως και το πετρέλαιο που φλερτάρει με τα 80 δολάρια το βαρέλι ενώ το φυσικό αέριο πωλείται στα 64 δολάρια.

Με αυτές τιμές η κιλοβατώρα κοστίζει στη λιανική 0,185/σεντς χωρίς την επιδότηση, το πετρέλαιο κίνησης 1,434 € το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να πωλείται 1,05 € .Όσο για το φυσικό αέριο κοστίζει 8 € η μεγαβατωρα από 4,5 πέρσι. Ο ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων, Απόστολος Μπλέτσος, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open ότι υπολογίζουν η τιμή του π6ετρελαίου να ξεκινάει από 1€ – 1,10€ το λίτρο. «Ο κόσμος ανησυχεί, ρωτάει, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τους απαντήσουμε υπεύθυνα ποια θα είναι η τιμή εκκίνησης», είπε.

Αυξήσεις σε δεκάδες βασικά προϊόντα

Η εκτίναξη στο κόστος της ενέργειας έχει παρασύρει την τιμή σε δεκάδες προϊόντα στο καλάθι της νοικοκυράς με πρώτο το ψωμί. Όπως υποστηρίζουν οι αρτοποιοί οι αυξήσεις σε έλαια, βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη είναι συνεχείς. «Για να επιβιώσουμε κάνουμε αυτές τις αυξήσεις», εξήγησε ο αρτοποιός Γρηγόρης Στρατής. Στο ψωμί η αύξηση που έχει περάσει στον καταναλωτή φθάνει το 20%. Οι αρτοποιοί δεν αποκλείουν και νέα αύξηση στο αλεύρι πριν το τέλος του έτους.

Διαβάστε ακόμη:

JP Morgan: Η πτώση στις τιμές των μετοχών δημιουργεί ευκαιρίες – Πώς αποτιμά τους ελληνικούς τίτλους

Goop: Γιατί οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν την επιχείρηση της Γκουίνεθ Πάλτροου – Έχει χάσει 140 υπαλλήλους σε 2 χρόνια

Φυσικό αέριο: Νέα έκρηξη στις τιμές και ιστορικό χαμηλό στα αποθέματα «τινάζουν» στον αέρα την αγορά ενέργειας