Σε όσους δεν έτυχαν ως τώρα κρατικής βοήθειας στρέφεται τώρα η κυβέρνηση, για να σχεδιάσει τα επόμενα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της αγοράς. Μέσα στις επόμενες ώρες το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει ειδική απόφαση, η οποία είναι σχεδόν έτοιμη και θα καθορίζει ποιοι και πώς θα επιλεγούν στους περίπου 90.000 από τους 139.000 συνολικά υποψηφίους για να μοιραστούν τα (σχεδόν άτοκα) κρατικά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής από την ΑΑΔΕ.

Με βάση τις πληροφορίες του ΝΜ, στην κούρσα επιλογής για τα ευνοϊκά αυτά δάνεια προηγούνται:

– όσοι είδαν κάθετη πτώση των εισπράξεών τους στο α΄τρίμηνο της χρονιάς.

– όσοι απασχολούν πολλούς εργαζόμενους

αλλά ιδίως

– όσοι δεν έθεσαν το προσωπικό τους σε αναστολή για να λάβουν 800 ευρώ

– επιχειρήσεις σε κλάδους με προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Με κριτήρια σαν και αυτά και έναν αλγόριθμο που θα διατρέξει τις αιτήσεις όλων των υποψηφίων, θα καθοριστούν οι πρώτοι δικαιούχοι αλλά και τα ποσά δανειοδότησης ποιυ αυτοί θα λάβουν (έως 500.000 ευρώ κατ΄ ανώτατον όριο). Οι πρώτες πληρωμές θα επιδιωχθεί να γίνουν την Πέμπτη 30 Απριλίου απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ή, αν δεν καταστεί αυτό άμεσα εφικτό, ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδος.

Με τον ίδιο αλγόριθμο πάντως θα αποκλειστούν και όσοι φανεί πως είχαν αύξηση αντί για μείωση στο τζίρο τους ή μικρότερες ανάγκες από άλλους.

Μετά την διαδικασία αυτή, θα επιδιωχθούν συμπεράσματα και βελτιώσεις. Ιδιαίτερες περιπτώσεις ή συνθήκες που από αδυναμίες του συστήματος, τυχόν δεν θα αντιμετωπιστούν σε αυτόν τον γύρο χρηματοδοτήσεων, θα επιδιωχθεί να θεραπευτούν και να ενταχθούν στην επόμενη φάση του προγράμματος. Δηλαδή –όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών- στις πληρωμές για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν τον επόμενο μήνα, για συνολικό ποσόν περίπου 1 δισ. ευρώ επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα κρατικά αυτά δάνεια θα έχουν περίοδο χάριτος 1 χρόνο και συνολική περίοδο εξόφλησης 5 χρόνια, με σχεδόν μηδενικά επιτόκια.

Ουσιαστικά θα αρχίσουν αν αποπληρώνονται σταδιακά από το 2021 έως το 2025, δηλαδή μέχρι και αρκετά χρόνια μετά την σημερινή κρίση. Αν και από τον τίτλο της ως «επιστρεπτέα προκαταβολή» η παροχή υπενθυμίζει πως δεν πρόκειται για «δανεικά και αγύριστα», από την κατασκευή της αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην επιστραφεί τελικώς «εν όλω» αλλά «εν μέρει» μόνον, τουλάχιστον για εκείνους τους δικαιούχους που παρά τους εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης δεν θα μπορέσουν τελικώς να ορθοποδήσουν ούτε από το 2021 και μετά, έως και το 2025.