Να φτάσει η κρατική επιδότηση χωρίς αποκλεισμούς σε όσους πραγματικά τη δικαιούνται, για τις καταναλώσεις ρεύματος, θέτουν ως στόχο στην κυβέρνηση.

Τον Ιανουάριο και για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε το μέτρο, η επιδότηση ρεύματος δεν θα είναι «οριζόντια» προς όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα, αλλά για τα 4,2 εκατομμύρια που έχουν δηλωθεί ως κύρια κατοικία των νοικοκυριών της χώρας.

Ωστόσο πρόβλημα ανακύπτει με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στα οποία στηρίζεται η παροχή της επιδότησης αλλά δεν καλύπτουν όλους τους δικαιούχους.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα για να καλύψει το κενό που διαπιστώνεται. ΑΑΔΕ και υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή για «διορθωτικές κινήσεις».

Όσοι άλλαξαν κύρια κατοικία μέσα στο 2021, είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση νοικοκυριών που κινδυνεύουν να χάσουν τα 42 ευρώ της επιδότησης, καθώς δεν έχουν ακόμα υποβάλει δήλωση Ε1 που να εμφανίζει την νέα διεύθυνση κατοικίας τους.

Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην ανάγκη διορθώσεων. Σε δηλώσεις του στο OPEN και την εκπομπή “Τώρα ό,τι Συμβαίνει” ο κύριος Κώστας Σκρέκας αναγνώρισε το πρόβλημα:

«Το γνωρίζαμε ότι υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν θα καλύπτονταν από τον οριζόντιο κανόνα (σσ: βάσει δηλώσεων Ε1). Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων».

Και τόνισε ο υπουργός: «Η ΑΑΔΕ παρείχε τα στοιχεία με τις παροχές ρεύματος έτσι όπως δηλώνονται στο Ε1. Εφόσον χρειαστεί να κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις και μπορούμε θα τις κάνουμε».

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί πάντως στα νοικοκυριά και για δύο ακόμα ζητήματα, στα οποία αναζητεί να βρει λύση η κυβέρνηση:

  • η εξαίρεση της 2ης κατοικίας από την επιδότηση απειλεί να αποκλείσει από την επιδότηση νοικοκυριά που, λόγω κορωνοϊού, επέλεξαν να διαμείνουν μακριά από την κύρια κατοικία τους, στο εξοχικό ή άλλη δευτερεύουσα κατοικία. Η επιδότηση δεν θα μπορεί να ισχύσει για άλλο αριθμό παροχής, εκτός εκείνου της κύριας κατοικίας που έχει δηλωθεί στο Ε1.
  • οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, νοικιάζουν φοιτητικές κατοικίες αλλά επιδότηση θα λάβουν για τον Ιανουάριο μόνο εάν ο φοιτητής κάνει δική του φορολογική δήλωση και δηλώνει την κατοικία που εκμισθώνει ως κύρια κατοικία.

Αντιθέτως φοιτητής που δηλώνεται ως προστατευόμενο μέλος από τους γονείς του στη δική τους φορολογική δήλωση, δεν προκύπτει από το Ε1 πώς θα μπορούσε να επιδοτηθεί για τον λογαριασμό ρεύματος του μηνός Ιανουαρίου στην πόλη που σπουδάζει -και δη αν χρησιμοποιεί ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα και aircondition για να ζεσταθεί καθώς σπανίζουν τα φοιτητικά σπίτια με αυτόνομη ή κεντρική θέρμανση.

Διαβάστε ακόμη: 

Πέθανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι

Ο Μυλωνάς, ο Αλογοσκούφης, η ΑΝΕΚ, τα νέα ξενοδοχεία και το ξύλινο ποδήλατο του Πωλ

Αττική Οδός: Δημοπρατείται η υφιστάμενη σύμβαση του αυτοκινητόδρομου χωρίς τις επεκτάσεις για 25 χρόνια