Αμετάβλητο για 5η διαδοχικό μήνα διατηρήθηκε το βασικό επιτόκιο στην Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να αρνείται να αναλάβει δράση, παρά την αισθητή αποδυνάμωση της λίρας και την εκτίναξη του πληθωρισμού. 

Η κεντρική τράπεζα, συγκεκριμένα, άφησε στο 14% το επιτόκιο repo μίας εβδομάδας, εμμένοντας στη στρατηγική των χαμηλών επιτοκίων, με βασικό στόχο την τόνωση της ανάπτυξης. 

Ωστόσο, η εν λόγω τακτική αγνοεί το πρόβλημα των έντονων ανατιμήσεων, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε ραγδαία υποτίμηση το εγχώριο νόμισμα και έχουν περιορίσει σημαντικά το πραγματικό εισόδημα των φορολογούμενων. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η λίρα παρουσιάζει τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σ’ όλα τα αναδυόμενα νομίσματα του πλανήτη, μετρώντας απώλειες της τάξης του 19% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο.  

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επανειλημμένως ταχθεί εναντίον των υψηλών επιτοκίων, ξεκαθαρίζοντας ότι η Άγκυρα δεν χρειάζεται να ακολουθήσει το συγκεκριμένο μονοπάτι, μόνο και μόνο επειδή αυτό πράττουν οι άλλες κεντρικές τράπεζες.  

Ο ίδιος, εξάλλου, θεωρεί -κόντρα στις επικρατούσες οικονομικές αρχές- ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι αυτά που τροφοδοτούν το πληθωριστικό κύμα. Πράγμα, φυσικά, το οποίο δεν συμμερίζονται οι νομισματικές αρχές των υπόλοιπων χωρών.  

Πάντως, η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Ερντογάν έχει ερμηνεία, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη, δεδομένου ότι βρισκόμαστε έναν χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές.  

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.   

Σήμερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Τουρκία βρίσκεται κοντά στο 70%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας, με την κεντρική τράπεζα να προσδοκά σε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης από τον Ιούνιο και μετέπειτα.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα μειωμένα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική οπισθοχώρηση της τουρκικής λίρας, η οποία διαπραγματεύεται στις 16,3 λίρες ανά δολάριο και στις 17,5 λίρες ανά ευρώ. 

Διαβάστε επίσης:

Citigroup: «Buy the Dip» στις μετοχές

Λογαριασμοί ρεύματος: Η «πλατφόρμα» που επιστρέφει 280 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά

Οικογένεια Τίγκα: Οι κόντρες, οι κατασχέσεις και τo ακίνητο – τρόπαιο στο Λαγονήσι που πήρε ο Προκοπίου (pics)