του Δημήτρη Παφίλα

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι οι καταθέσεις και οι νέες δουλειές είναι δυο προϋποθέσεις ανάπτυξης. Δεν νοείται ανάπτυξη δίχως καταθέσεις και αποταμίευση, ιδιαίτερα σήμερα που ο ξένος ανταγωνισμός στρέφει Έλληνες καταθέτες στις ψηφιακές τράπεζες εξωτερικού με περισσότερους απο 300.000 πελάτες μόνο σε δυο ξένες τράπεζες (N26- Revolut).

Επιπρόσθετα, η επιστροφή καταθέσεων θα ενίσχυε τις τράπεζες, έναντι των κόκκινων δανείων. Ο αρχηγός της ΝΔ καλεί συνεχώς τους επιχειρηματίες για μια νέα συμφωνία και προ ημερών τους ζήτησε να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι εταιρικές καταθέσεις και όχι μόνο.

Ως πρωθυπουργός μπορεί και δικαιούται να ζητήσει να επιστρέψουν καταθέσεις στην Ελλάδα, διότι στηρίζοντας τις τράπεζες ενισχύει την ελληνική οικονομία.

Βεβαίως και δεν μπορούν να εξαναγκαστούν οι εταιρείες ή τα φυσικά πρόσωπα για κάτι τέτοιο όταν υφίσταται ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, αλλά από την άλλη πλευρά δεν γίνεται τα κέρδη να στηρίζουν ξένα τραπεζικά συστήματα.

Όπως θα δούμε, η παροχή κινήτρων για την επιστροφή καταθέσεων στην Ελλάδα είναι κρίσιμη καθώς οι τράπεζες δύναται να αυξήσουν τις καταθέσεις τους ακόμη κατά 15% στα 154 δισ. ευρώ, ένα ικανό μέγεθος για να κινητοποιήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις. 

Ένα όπλο για την επιστροφή των καταθέσεων είναι και η επενδυτική βαθμίδα. Εάν η χώρα έχει τέτοια αξιολόγηση τι κίνητρα θα έχουν οι εταιρείες να μεταφέρουν τα χρήματα στο εξωτερικό; Με εξαίρεση τις εταιρείες που χρειάζεται να έχουν κεφάλαια στις χώρες που δραστηριοποιούνται, τα υπόλοιπα κεφάλαια δύναται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, εάν μαζί με το μαξιλάρι των 35 δισ. ευρώ υπάρχουν και 10 δισ. ευρώ καταθέσεις, αλλάζουν και οι όροι διαπραγμάτευση του χρέους.

Από την άλλη πλευρά, ο ελληνικός εμπορικός νόμος ορίζει τον σχηματισμό αποθεματικού κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις με το ετήσιο 5% των κερδών. Και από αυτόν τομέα η οικονομία θα αποκόμιζε σημαντικά οφέλη.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το σύνολο των καταθέσεων στο εξωτερικό κυμαίνεται μεταξύ 15-20 δισ. ευρώ, ενώ στην κατάρρευση του 2015 είχαν φύγει στο εξωτερικό περί τα 40 δισ ευρώ καταθέσεις.

Για να γίνει αντιληπτό το θέμα, μόνο 10 εισηγμένες διέθεταν καταθέσεις και ταμείο ύψους 5,7 δισ ευρώ. στα τέλη του 2018 ή στο πρώτο τρίμηνο.

Έτσι, μια «ένεση» ακόμη και με το μισό ποσό των 2,5 δισ. ευρώ είναι ικανή να στηρίξει τις εγχώριες τράπεζες.

5,7 δισ. ευρώ σε καταθέσεις – Πολλά κεφάλαια στο εξωτερικό

ΟΤΕ – 1 δισ. ευρώ: Ο ΟΤΕ της Deutsche telecom με 1 δισ. ευρώ καταθέσεις είναι πρώτος στην λίστα καθώς διατηρεί ταμειακά διαθέσιμα και όπως τονίζει είναι «επενδυμένα σε αντισυμβαλλόμενους με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση για μικρό χρονικό διάστημα».

Μotor Oil – 684 εκατ. ευρώ: Το διυλιστήριο διαθέτει καταθέσεις και ταμείο 684 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις βραχυπρόθεσμου διατσήματος μέχρι 3 μηνών.

ΕΛ.ΠΕ – 891 εκατ. δολάρια ή 779 εκατ. ευρώ: Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν ταμειακά διαθέσιμα 891 εκατ. σε δολάρια ή 779 εκατ. ευρώ. Για δεσμευμένες καταθέσεις ύψους 144 εκατ. ευρώ για ισόποσο δάνειο έχει γίνει άρση της δέσμευσης.

JUMBΟ: Με ταμείο 590 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις με τόκους 0,08- 0,60% η εισηγμένη είναι απο τις πιο ισχυρές ταμειακά εταιρείες.

COCA- COLA: Ταμείο 712 εκατ. ευρώ εμφάνιζε για το 2018 η Coca- cola ενω στο εξάμηνο ήταν 659 εκατ. ευρώ.

Τιτάν: Στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 113 εκατ. ευρώ απο 233 εκατ. ευρώ.

Μυτιληναίος: Ταμείο 208 εκατ. ευρώ αποκλειστικά σε ελληνικές τράπεζες διέθετε η Μυτιληναίος, ο πρόεδρος της οποίας έχει αναφερθεί σε ανύποπτο χρόνο στην στήριξη του εγχώριου συστήματος.

ΟΠΑΠ: Ταμείο 191 εκατ. ευρώ απο 246 εκατ.ευρώ το 2017 διέθετε ο ΟΠΑΠ

ΟΛΠ: Ταμείο 81 εκατ. ευρώ κατείχε ο ΟΛΠ και αποθεματικό ύψους 79 εκατ.ευρώ.

Ελλάκτωρ: Ταμείο 249 εκατ. ευρώ κατείχε η Ελλάκτωρ.